Copii din 11 localitati salajene, selectate dupa numarul de copii romi care nu frecventeaza gradinita, au fost inclusi intr-un program al Ministerului Educatiei, finantat din fonduri europene.
11 gradinite din judet au fost selectate de Ministerul Educatiei pentru a fi incluse in Programul „Toti la gradinita, toti la clasa I”, finantat din fonduri europene si derulat in parteneriat cu Fundatia „Ruhama”. Potrivit datelor primite de la inspectorul scolar general adjunct Mirel Matyas, programul se adreseaza comunitatilor dezavantajate (sau, altfel, spus, comuni-tatilor cu o pondere mare a populatiei rome), propu-nandu-si sa creasca proportia copiilor din comunitatile respective care frecventeaza gradinita si, ulterior, scoala. Prin urmare, programul asigura finantarea unei gradinite estivale, ce se va desfasura in fiecare din cele 11 unitati pe perioada vacantei de vara. In cadrul acestei gradinite estivale, copii de varsta prescolara, care nu au fost niciodata la gradinita, vor participa la activitati prin care sa deprinda cunostintele minimale de baza necesare inscrierii in clasa I.
Din septembrie, progra-mul se… muta in scolile in care se vor inscrie acesti copii in clasa I, prin asigurarea resurselor finan-ciare necesare derularii Programului „Scoala de dupa scoala”. Copiii vor avea, astfel, posibilitatea de a ramane in scoala dupa inche-ierea cursurilor, ei urmand sa primeasca o masa gratuita si sa-si pregateasca lectiile de a doua zi sub supravegherea unui cadru didactic.
10 comune si un oras – beneficiarii programului
In acest program au fost selectate, astfel, comunitatile din Nusfalau, Sag (Mal 2), Almasu, Surduc, Mirsid (Popeni), Cheud, Jibou (Gradinita nr.3 si Scoala Gimnaziala „Lucian Blaga”), Pericei, Fildu de Mijloc, Buciumi si Chiesd.