Gradina Botanica "Vasile Fati" din Jibou a gazduit sambata, 8 iunie evenimentul "Flori, fete si baieti, melodii si cântareti". Mladin Lia, directorul adjunct al gradinii, ne-a spus ca "evenimentul a constat intr-o actiune de atragere de vizitatori prin agentia de marketing Why Not, care s-a oferit sa faca o campanie de promovare a gradinii, avand in vedere situatia, nu tocmai roza, in care se scalda unul dintre cele mai importante obiective turistice din judetul nostru."

rn

Ministerul Educatiei Nationale care finantieaza cu subventii aceasta gradina, in fiecare an a redus bugetul cu aprox 25 %, ceea ce inseamna o reducere substantiala, care duce Gradina Botanica la limita supravietuirii si obliga institutia la autofinantare, iar evenimentul de sambata se inscrie in acesta linie. Insa, autofinantarea impinge gradina sa devina o specie pe cale de disparitie si daca nu se intervine, aceasta risca sa dispara. Solutiile posibile, ar putea fi, daca pe langa autoritatile locale din Jibou care sustin Gradina, s-ar implica si autoritatile judetene si oricine care are la suflet acesta loc minunat si creat cu atata munca si daruire de catre cei care acuma ne cer ajutorul.

rn

"Ne-am dori din partea autoritatilor, Consiliului Judetean si alte institutii abilitate o mai mare sustinere, avand in vedere ca Gradina Botanica este una dintre principalele obiective turistice ale judetului, care contribuie la imaginea judetului Salaj, atragerea turistilor. Pe anumite proiecte punctuale ale noastre, direct ca institutie sau prin intermediul asociatiei Gradini Botanice, am dori sa avem o sustinere si din partea autoritatilor locale. Multa vreme nu a fost nevoie, nu am simtit nevoia, dar in ultimi 4 ani o ducem foarte greu si ne-ar prinde foarte bine" a continuat directoarea adjuncta a gradinii botanice. O solutie de sustinere ar fi ca autoritatile judetene sa paseze unele comenzi de la alte institutii publice, de la primarii, care isi permit sa amenajeze spatiile verzi, sa faca comenziile pentru flori de la Gradina Botanica, deoarece aceasta are o parte de microproductie, iar aceste comenzi ar fi un ajutor constant pe care Gradina s-ar putea baza.

rn

"Gradina Botanica este o institutie vie care evolueaza, nu este ceva care s-a facut si gata.Aici tot timpul trebuie intretinut, tot timpul trebuie investit, si in mod deosebit acum simtim noi- ne-a povestit directoarea adjuncta Mladin Lia- ca este cazul sa investim si in resursa umana. Sectoarele gradinii s-au dezvoltat, colectiile s-au inmultit, asta presupune oameni, pe care sa-i pregatesti, pe care sa-i specializezi, care sa poata sa aiba grija. In momentul de fata sectorul "Sistematic" si "Alpinarum" sunt niste sectoare care au fost facute in ultimii trei-cinci ani unde sunt cate doi oameni, respectiv Alpinarium un singur om. O sa vedeti cat este de mare suprafata si cat este de greu sa inveti un om, sa aiba grija de tot ce este acolo si dupa aceea vine iarna, nu mai poti sa-l platesti si trebuie sa-l trimti acasa. Nu-i sigur ca omul acela mai vine in primavara, asa ca si o roata, noi trebuie sa luam pe altcineva sau sa gasim modalitatea sa-i pastram 12 luni din 12. Asta este marea noastra doleanta sa putem cel putin ca mana de oameni pe care o avem sa-o pastram. Nu ni s-au mai aprobat posturi, am cerut 10 posturi suplimentare de muncitori, cu care sa intretinem gradina, nu de personal TESA si altceva, nu ni s-a aprobat. Nu se intelege ca aici resursa umana este foarte importanta."

rn

Directorul Centrului de Cercetari Biologice Gradina Botanica "Vasile Fati" Jibou, Cosmin Sicora cu ocazia evenimetului organizat sambata ne -a vorbit despre Gradina Botanica ca despre "o gradina intr-un orasel micut, dar o gradina deosebita, una dintre cele mai furmoase gradini boatnice ale tarii, care va asteapta cu drag sa-i treceti pragul pentru ca prin voi prin publicul vizitator gradina traieste, gradina se dezvolta si insi intruneste si isi realizeaza menira ei, adica aceea de a educa oamenii de a-i invata sa se poarte frumos intr-un mediu civilizat, sa iubeasca natura, sa iubeasca plantele." Directorul va asteapta sa treceti pragul la toate evenimentele, dar si atunci cand nu este nimic organizat "pentru ca fiecare om care vine la gradina botanica aduce o bucatica si contribuie la dezvoltarea ei". "Ne bazam pe salajeni sa vina in Gradina Botanica, pentru ca e gradina lor, in primul rand e una din cele mai importante obiective turistice ale Salajului, dar si in general pe publicul vizitator sa treaca pragul gradinii si in felul acesta sa o faca sa se dezvolte, asa cum ea merita, pentru ca sprijinul lor se intoarce tot catre oamenii, tot catre comunitate, prin activitatile noastre" a spus pentru Graiul Salajului domnul Cosmin Sicora.

rn

Pe langa structura spatiala de sticla a Gradinii Botanice, in spatiul liber se poate vizita "Rosariul", care contine o multime de colectii de trandafir. Noutatea din acest "Rozariu", este ca s-a facut un spatiu de joaca pentru copii, unde tot mai multi parinti merg, pentru ca pot sa isi lase copii in liniste fara masini si fara amenintari ca sa se joace. De asemenea in spatiul "Alpinarium" care se extinde pe 1200 de metri patrati, cine vrea sa se simta la munte, poate sa urce potecile si sa vada plante din toate lanturile muntoase importante ale globului. O alta atractie a gradinii este si gradina japoneza cu specificul casei ceaiului sau gradina cu nisip si cu plantele specifice. Totul se continua cu parcul Zoo care incepe cu holiera cu pasari, mistreti, cerbi, mufloni. Un vis indraznet al celor de la Gradina este creeara unei alte suprafate amenjata ca tarc pentru zimbri, insa cu forte proprii si cu bugetul actual, inca ramane la stadiul de vis, dar cu ajutorul nostru, al tuturor, acest vis poate deveni realitate, asa ca haideti sa ne implicam cu totii daca tinem la valorile noastre.

rn

Oamenii profesionisti si inimosi din institutia Gradinii au creat si o asociatie care se numeste "Asociatia Gradinii Botanice", iar Graiul Salajului invita pe cei disponibili si cu posibilitati financiare, atat din judet sau din tara, cat si pe cei din diaspora, sa fac donatii la urmatorul cont RO33RZBR000006009152 deschis la Raiffeisen Bank. De asemenea, Gradina Botanica poate fi ajutata si prin redrectionarea a 2% din impozitul datorat statului.