Inainte de ’89 Grigore Berinde, actualul primar al comunei Somes Odorhei se situa in fruntea topului zootehniei din Salaj. Relata presa locala si centrala ca la Somes Odorhei se face cea mai performanta zootehnie din zona pentru vremurile de atunci. Cand Ceausescu trecea prin Salaj si avea printre obiective vizitarea unei ferme de vaci, animalele de la ferma de bovine din Somes Odorhei erau transportate in localitate prin care calca seful statului, pentru a-i crea o buna impresie acestuia. Ne furam si atunci caciula ca si acum. Dar asta e alta poveste. Cert este ca seful fermei zootehnice a CAP-ului din Somes Odorhei a fost rasplatit pentru efortul si priceperea intr-ale cresterii animalelor, pe merit, de mai marii vremurilor de atunci. Asta a atras asupra lui si invidia si pica unor semeni. Dupa revolutie i s-a reprosat ca a facut politica partidului unic de guvernamant, ca si cum o vaca ar da in jur de 20 de litri de lapte pe zi hranind-o si ingrijind-o cu politica partidului. Si in ferma condusa de Berinde majoritatea vacilor de lapte nu aveau o productie zilnica sub 20 de litri. Nu sunt un nostalgic al acelor vremuri, dar trebuie sa recunoastem ca cine are in sange simtul gospodaresc, pofta de truda si nu in ultimul rand daruirea sufleteasca, razbeste prin timp indiferent de vicisitudinile sociale. Dupa 1990 Complexul zootehnic din Somes Odorhei s-a prapadit, ramanand doar constructiile. Grigore Berinde s-a retras in Inau, satul sau natal, unde a injghebat o ferma de vaci, ce-i drept de dimensiuni reduse. Vazand ca dupa 10 ani de la revolutie, lucrurile nu merg cum ar trebui in comuna Somes Odorhei, la insistentele multor concomunali si cu gandul de a face sa prospere tinutul in care a vazut lumina zilei, Grigore Berinde s-a hotarat sa iasa din anonimatrul de moment si sa candideze la functia de prim edil al comunei. Cu toate ca la aceasta functie mai candidau inca sase pretendenti, la alegerile locale din anul 2000, Grigore Berinde a iesit din primul tur cu un procent de peste 75 la suta. Acelasi „fenomen electoral” s-a petrecut si la alegerile locale din 2004, ori la cele din 1 iunie 2008. Pentru Grigore Berinde nu a existat turul doi al alegerilor. Electoratul i-a acordat increderea si ca atare votul…en-gross. Dar nici alesul obstei nu i-a dezamagit. Ne-ar fi insuficient spatiul unei pagini pentru a trece pe scurt in revista realizarile infaptuite in comuna Somes Odorhei in cei noua ani de cand la carma comunitatii se afla Grigore Berinde. Ne incumentam totusi sa amintim marile „capitole”: introducerea retelei de gaz metan in patru dintre satele comunei (la ora actuala se lucreaza la extinderea retelei si in localitatea Barsa); aductiune de apa potabila; modernizarea sediului primariei, a caminelor culturale si a scolilor, reabilitarea in totalitate a drumurilor comunale si a ulitelor atat prin pietruire cat si prin asfaltare
Drumurile comunale si ulitele concureaza autostrazile
Atributul de prim-gospodar al obstii dat in genere primarilor nu este unul exagerat ori gratuit in cazul lui Grigore Berinde. Primarul de la Somes-Odorhei s-a ingrijit in mod special, de-a lungul celor trei mandate, de starea drumurilor din comuna, fie ulite, fie drumuri de legatura intre sate. S-a lucrat in mod constant la intretinerea acestora, dar si la reparatii sau modernizari. Dovada cea mai concludenta e starea ulitelor si drumurilor comunale, care pot rivaliza cu cele nationale, ori cu drumurile europene. Altfel spus, mai cu placere si fara grija se poate circula aici decat pe oricare din dumurile judetene. Am aflat de la domnul primar ca in aceasta perioada vor fi continuate lucrarile de asfaltare a drumului DC17 la Domnin, unde investitia a demarat inca de anul trecut. Totodata, se vor asfalta si 2,9 km pe DC14. Banii necesari celor doua modernizari mentionate, 29 miliarde lei vechi, au fost alocati prin HG 577. Au mai fost asfaltati 4,3 km intre Barsa si Domnin si 4,2 km la Soimus, tot cu fonduri de la stat (insumand peste 30 miliarde lei vechi). Pe de alta parte, tot cu finantare guvernamentala s-a derulat si investitia pentru constructia a doua poduri noi la Inau si la Somes-Odorhei (peste vale) pentru a facilita accesul locuitorilor la terenurile agricole, la pasune ori spre padure.
Apa nu mai e poveste
In perioada anilor 2007-2008, la Somes-Odorhei se lucra, prin programul Solel Boneh, la realizarea aductiunii de apa, mai precis, pentru racordarea comunei la conducta de apa de la Jibou. Astazi, edilii au inclus intre prioritati extinderea actualei retele de apa potabila in satele Domnin, Barsa si Inau. Lucrarile vor demara dupa ce administratiei de la Somes-Odorhei ii vor fi repartizate fondurile necesare, prin HG 577. De aceasta investitie vor beneficia 1.400 de familii din comuna.
Canalizarea este si ea in atentia angajatilor primariei, care lucreaza la documentatia ce va fi depusa in sesiunea de la finele lunii, in cadrul FEADR masura 322. Alaturi de canalizare, in cadrul aceluiasi proiect mai sunt incluse si: reabilitari de camine culturale, realizarea unui centru de zi pentru copii la Casa de tip Familial din Somes-Odorhei, asfaltari de ulite, achizitionarea de utilaje pentru serviciul de salubrizare (autospeciale pentru colectarea deseurilor, containere si pubele). Vorbind de acest din urma obiectiv (salubrizare), domnul Berinde a mentionat ca au fost inchise gropile de gunoi de la Somes-Odorhei si de la Soimus, deseurile fiind acum transportate la groapa de gunoi de la Jibou.
Cea mai moderna sala de sport din judet
Inca de anul trecut, din luna septembrie, in curtea Scolii Gimnaziale de la Somes Odorhei a demarat constructia unei sali de sport destinata nu doar orelor de educatie fizica, ci si competitiilor sportive. Proiectul derulat prin Compania Nationala de Investitii este diferit de alte lucrari aprobate si realizate in judet in timpul guvernarii lui Adrian Nastase. Sala de sport este nu doar cea mai moderna din judet, ci respecta si cerintele si standardele in domeniu. Ofera locuri in tribune pentru 150 de spectatori, are vestiare si este racordata la utilitati (acestea din urma fiind atributul, respectiv, cheltuiala primariei, in suma de 700 milioane lei vechi). Pana la receptia lucrarilor a ramas mai putin de doua luni, spune primarul Berinde. In aceasta perioada se va monta acoperisul, se vor finisainterioarele si se vor turna aleile. Odata terminata sala de sport va putea gazdui antrenamentele si meciurile echipei de fotbal, precum si ale viitoarei formatii de volei din localitate.
Valea Birsei nusi mai face de cap
De foc te poti feri, dar de apa ba, umbla o vorba din batrani. Daca pe foc il poti stinge, apa este mai greu de stavilit. Aceasta ultima constatare au simtit-o ,cum s-ar zice, pe pielea lor 4-500 de familii din Somes Odorhei, care de cate ori isi facea de cap Valea Barsei, de atatea ori aveau de suferit. Gospodariile le erau pur si simplu inundate, distrugandu-se o mare parte din ele. Singura solutie care ar putea aduce tihna oamenilor in casele lor este construirea unui baraj in amonte de sat. Ideea a fost imbratisata de primarul Berinde care a depus un proiect in acest sens. Printr-o Hotarare de Guvern a obtinut suma de 4,6 miliarde de lei vechi pentru respectiva investitie. Printr-un tunel de 20 de metri, apa va fi dirijata la debitul care sa permita trecerea pe sub cel mai mic pod din cursul ei. Restul volumului de apa va fi mentinut intr-un lac de acumulare pe o suprafata de 1,5-2 hectare. Aici se poate amenaja o pescarie sau un lac de agrement. Zona este splendida. Finalizarea lucrarilor va avea loc in prima decada a lunii august a.c. Primarul Berinde va taia panglica inaugurala, pe data de 15 august, cand se sarbatoreste si ziua comunei Somes Odorhei si cand, in acest spatiu mirific, se va trai bucuria unei serbari campenesti.
Gospodaru-i gospodar in orice vreme
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Unele case fără etaj, cu suprafaţă de cel mult 150 de metri pătraţi, ar putea să nu mai aibă nevoie de autorizaţie de construire
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunţă că viitorul Cod al urbanismului, care se află în procedură de adoptare, ar urma să simplifice considerabil procesul privind obţinerea autorizaţiilor de construire, iar pentru unele tipuri de construcţii, precum case unifamiliale, terase, garaje, ar putea să nu mai fie necesară toată procedura aflată în vigoare acum pentru obţinerea de avize necesare construirii, transmite News.ro. ”Noi suntem în procedura de adoptare a Codului urbanismului. Am discutat foarte mult despre partea asta de…
Mai mult...