“Considerăm că un salariu net de 4.800 lei a unui angajat din cadrul caselor de pensii aflat la gradația și vechimea maximă de peste 25 de ani nu este nicidecum un <salariu nesimțit>”
Timp de o oră, între 10.00 și 11.00, activitatea cu publicul va fi sistată azi, 14 noiembrie, la Casa Județeană de Pensii Sălaj, din cauza protestelor declanșate de angajați.
Aceștia protestează încă din data de 6 noiembrie, nemulțumiți de salariile pe care le primesc. Astăzi e prima zi în care decid să suspende și activitatea cu publicul.
Acțiuni similare au loc la majoritatea caselor de pensii din țară.
“Având în vedere că munca salariaților din cadrul caselor de pensii este una complexă, care presupune un înalt grad de responsabilitate, un consum mare de efort, de resurse intelectuale și psihice, considerăm că nu se justifică ca nivelul salarizării să fie sub nivelul de remunerare a muncii salariaților structurii centrale, din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice; mai mult, acest lucru este discriminatoriu deoarece în cadrul altor instituții sau autorități (ANAF, consilii Județene, CNAS, etc) salarizarea personalului din structurile teritoriale se face prin asimilare cu cele de la nivel central.
Totodată, am constatat cu stupoare și frustrare rapiditatea și inventivitatea guvernanților în a soluționa favorabiI toate pretențiile financiare ale unor categorii de angajați ai statului (oricum favorizați) generând astfel niște decalaje bănești în realitate nejustificate raportat la munca prestată față de alte categorii de angajați. Considerăm că un salariu net de 4.800 lei a unui angajat din cadrul caselor de pensii aflat la gradația și vechimea maximă de peste 25 de ani nu este nicidecum un „salariu nesimțit”. De asemenea, atragem atenția că, datorită acestor salarii mizere, mulți colegi de-ai noștri au plecat din sistem dublând astfel sarcinile celor rămași. Din aceste considerente, la care adăugăm inflația galopantă precum și alte neajunsuri care țin de activitatea specifică a Casei de Pensii s-a ajuns la situația de a declanșa acest protest”, spun angajații Casei Județene de Pensii Sălaj.
“Dacă ne vor ignora ca până acum, în zilele următoare vom înceta în totalitate programul cu publicul”
Oamenii susțin că, deși protestează de mai bine de o săptămână, nimeni nu îi bagă în seamă, iar guvernanții promit, în paralel, o nouă lege a pensiilor, fără să se gândească la faptul că tocmai acești angajați nemulțumiți sunt cei care ar trebui să se ocupe implementarea ei. De asemenea, consideră că protestul angajaților de la casele de sănătate este mult mai mediatizat, lucru care li se pare incorect, și amenință cu greva generală dacă nu vor fi ascultați.
“La o săptămână de la declanșarea protestelor observăm o inconștientă nepăsare din partea Ministerului Muncii, a CNPP-ului, a Guvernului României cât și a decidenților politici în a se apleca asupra doleanțelor noastre, care nu realizează că implementarea mult trâmbițatei noii legi a pensiilor nu se va putea realiza cu personal aflat la acest nivel rușinos de salarizare; mai mult, observăm că structurile centrale ale altor instituții sau autorități (Consiliul Concurenței, CNAS etc.) au susținut formele de protest justificate ale salariaților din subordine. Nepăsarea lor nu face decât a ne înverșuna și mai tare în continuarea protestelor, ba chiar în radicalizarea acestora.
Atât guvernanții cât și decidenții politici se laudă cu rezolvarea problemelor pensionarilor din sistemul public de pensii, dar fără să-și pună problema că atât lăudata lege trebuie implementată de către personalul caselor teritoriale de pensii, care în prezent au cele mai mici salarii din instituțiile deconcentrate.
Un specialist în pensii se formează în ani de zile, iar în contextul unei proaste salarizări aceștia vor pleca din sistem la instituțiile deconcentrate care au obținut drepturi salariale și care se confruntă cu deficit de personal.
Ignorarea în continuare a acestor specialiști de la casele de pensii va conduce la un blocaj total în sistemul de pensii și la imposibilitatea actualilor guvernanți de a se încadra în termenul de recalculare a drepturilor de pensie, cu care se tot laudă, fărăa să-și pună problema că aceasta nu se poate finaliza fără aportul funcționarilor de la casele teritoriale de pensii.
Suntem dezamăgiți de faptul că protestele noastre nu sunt mediatizate în spatiul public așa cum se întâmplă la Casele de Sănătate, în condițiile în care și noi avem statutul de funcționari publici ca și ei. Nu credem că munca noastră este mai puțin importantă decât a lor, dimpotrivă, responsabilitatea noastră e mult mai mare în contextul apariției unei noi legi a pensiilor, ca să nu mai vorbim de viitoarea recalculare a pensiilor, care trebuie finalizată cât mai repede. Deci cu un efort susținut din partea noastră, dar în schimb, se pare, cu nerecunoașterea muncii.
Astăzi este o zi mare pentru casele de sănătate, întrucât în plenul Camerei Deputaților se va supune la vot legea privind asimilarea drepturilor lor salariale cu cele de la nivel central, iar noi înțelegem să transmitem un ultim mesaj actualilor guvernanți, respectiv să ne ia în serios problema, întrucât dacă ne vor ignora ca până acum, în zilele următoare vom înceta în totalitate programul cu publicul”, spun angajații Casei Județene de Pensii Sălaj.