Galerie Foto! Drumul Crucii la Zalau

”Drumul Crucii” a fost refăcut în Vinerea Mare, 29 aprilie, pe străzile Zalaului, de 70 de actori, rolul Mântuitorului Iisus Hristos fiind jucat extrem de convingător de Daniel Leş. Reprezentaţia simbolică s-a încheiat pe platoul din fata Prefecutrii Salaj cu scena răstignirii.
”Drumul crucii”, un teatru stradal în care sunt implicaţi 70 de actori amatori, este un proiect iniţiat de artistul ceramist Daniel Leş în 2004 şi care îşi propune să amintească de evenimente care s-au petrecut în urmă cu 2.000 de ani, când Iisus Hristos a fost răstignit.
Marşul care a comemorat drumul spre Golgota şi crucificarea Mântuitorului a început la Zalau în fata Casei Municipale de Cultura cu scena judecăţii şi a continuat pe traseul str. Gheorghe Doja – Bulevardul Mihai Viteazul – Platoul de Marmura, unde a fost simulată răstignirea lui Iisus Hristos.
Lumea a urmărit cu interes jocul personajelor îmbrăcate în costume de epocă – Pilat din Pont, Barabas, soldaţi romani, mironosiţe, dar mai ales al lui Iisus Hristos. Daniel Leş a apărut plin de sânge, cu părul încâlcit, îmbrăcat într-o cămaşă din pânză, amintind de imaginea promovată în filme celebre despre patimile lui Hristos. El a purtat în spate o cruce din lemn, iar pe cap o coroană de spini, pentru o reprezentare cât mai realistă a momentelor istorice, transpunând în zilele noastre agonia Mântuitorului.Unele dintre scene au fost violente. Iisus Hristos a fost lovit cu pumnii şi cu picioarele, îmbrâncit şi rostogolit, bătut cu biciul, scuipat, umplut de sânge, iar la final crucificat. Reprezentarea dramatică a drumului parcurs de Iisus Hristos a culminat cu momentul răstignirii pe platoul din faţaPrefecturii Salaj. Peste 1.000 de zalauani au urmarit cu interes evenimentul, multe persoane chiar lacrimand cand au vazut scenele prin care a trecut Isus de Pasti.