In urma castigarii unui proces in instanta intentat anul trecut Ministerului Sanatatii, fostul sef al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj – Gabriel Nae – a fost repus vineri in functie.
Acesta isi preia atributiile din aceasta dimineata.

Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj are, incepand de vineri, un nou director executiv – Gabriel Nae, care a fost repus in functie de ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, dupa ce si-a recastigat in instanta functia executiva detinuta in cadrul institutiei pana in luna ianuarie a anului trecut, cand a demisionat din cauza unei condamnari mai vechi. Vineri, in jurul orei 13,30, conform spuselor lui Gabriel Nae, acesta a fost anuntat de Ligia Marincas, directorul executiv al DSP Salaj, si de reprezentanti ai Ministerului Sanatatii sa se prezinte la sediul institutiei pentru a-si prelua atributiile functiei. Pentru ca ora la care a primit informatia Gabriel Nae privind repunerea in functia de director executiv a fost una apropiata de inchiderea programului de lucru al DSP Salaj si a fost luat prin surprindere, noul sef isi preia functia incepand din aceasta dimineata. „Am fost informat azi (vineri – n.r.), cu o jumatate de ora inainte de inchiderea programului de lucru ca s-a primit Ordinul la Directia de Sanatate Publica. Luni dimineata ma duc sa imi preiau functia, pentru ca azi (vineri-n.r.) a fost prea tarziu si am fost luat prin surprindere. Din luna mai a anului trecut asteptam acest lucru”, a declarat Gabriel Nae pentru Graiul Salajului.
Nae a facut presiuni pentru aplicarea sentintei de catre Minister
Gabriel Nae a ocupat functia de director executiv al DSP Salaj dupa ce a fost declarat „admis” in urma unui concurs organizat de Ministerul Sanatatii, incepand cu luna noiembrie 2010 pana in ianuarie 2011, cand a demisionat in urma mediatizarii unei condamnari din 2010. Prin demisie, Nae s-a retras doar din functia de executie, nu si din calitatea de functionar public. Pe data de 21 ianuarie 2011, relatiile contractuale ale lui Gabriel Nae cu Ministerul Sanatatii luau sfarsit, conform Ordinului 25 emis de Cseke Attila, de asa maniera incat Nae nu ramanea nici macar functionar public. In consecinta, in luna martie a anului trecut, Gabriel Nae a atacat in instanta Ordinul 25/21.01.2011, iar pe 26 mai 2011 instanta i-a dat castig de cauza in defavoarea Ministerului Sanatatii. Sentinta a fost comunicata celor doua parti la inceputul lunii iunie, iar de atunci fostul sef al DSP Salaj astepta un nou Ordin de numire in functie. Pentru ca Ministerul Sanatatii nu a executat hotararea instantei, din luna octombrie a anului trecut, Gabriel Nae a inaintat mai multe solicitari Ministerului pentru repunerea in functie. „Eu mi-am dat demisia doar din functia de executie, nu si din calitatea de functionar public, iar prin acel Ordin am considerat ca mi s-a luat dreptul de a munci, Ordinul a fost emis de asa maniera incat trebuia sa parasesc sistemul. Mi se pare corecta decizia instantei. In lege nu scrie nicaieri ca trebuie sa cer eu repunerea in functie atata timp cat exista o sentinta judecatoreasca, asa ca am asteptat ca Ministerul sa aplice sentinta judecatoreasca, ceea ce nu s-a intamplat. Din luna octombrie am trimis mai multe solicitari la Minister care s-au concretizat acum”, spune Gabriel Nae.
Deputatul Seres Denes: „Ministerul respecta sentinta”
Contactat telefonic, deputatul UDMR Seres Denes spune ca Ministerul Sanatatii nu face decat sa respecte o sentinta a instantei de judecata. „Daca instanta a hotarat ca acel Ordin al ministrului a fost gresit sau ce a motivat… nu stiu pentru ca nu am vazut motivarea, inseamna ca Ministerul face ceea ce instanta il obliga. Acea sentinta judecatoreasca trebuie aplicata”, a declarat deputatul UDMR.
Fostul director a revenit in functie exact la un an de la demisie
Gabriel Nae este repus in functia de director executiv al Directiei de Sanatate Publica Salaj la exact un an de zile de la demisia acestuia din aceiasi functie. In data de 21 ianuarie 2011, Nae a demisionat din cauza unei condamnari din anul 2010 a Tribunalului Salaj – condamnare la un de inchisoare cu suspendare pentru ca, in luna mai 2009, a fost prins la volan pe raza municipiului Zalau avand in sange o imbibatie de alcool peste limita legala. Desi fapta a fost savarsita cand acesta nu era director al DSP Salaj si incidentul nu avea nicio tangenta cu activitatea lui, Gabriel Nae si- a inaintat demisia ministrului Sanatatii de la acea vreme – Cseke Attila – specificand ca demisioneaza doar din functia de executie, nu si din calitatea de functionar public. La acea vreme, Gabriel Nae a declarat ca a renuntat la functie pentru ca s-a aflat de povestea condamnarii, dar si pentru ca asa a decis el dupa ce s-a consultat cu mai multe persoane. Nae justifica atunci ca nu a dorit sa faca publica o fapta savarsita intr-o zi libera, de duminica, pe vremea cand nu era director al DSP Salaj, mai ales ca nu avea nicio legatura cu activitatea acestuia in cadrul institutiei. Anterior ocuparii functiei de director executiv al DSP Salaj, Gabriel Nae a fost functionar in cadrul Casei de Asigurari de Sanatate Salaj. Dupa parasirea sistemului sanitar, Gabriel Nae a lucrat cu contract pe perioada determinata in sistemul privat, iar dupa incetarea contractului, avand sentinta favorabila lui de repunere in functia de director executiv al DSP Salaj, Gabriel Nae nu a lucrat nicaieri.

Ligia Marincas a fost director prin delegare de atributii
Ligia Marincas nu a putut fi contactata pana la inchiderea editiei pentru declaratii privind predarea sefiei Directiei de Sanatate Publica Salaj. Cel mai probabil, fostul director executiv isi va pastra functia de inspector in cadrul Inspectiei Sanitare a DSP Salaj, functie detinuta anterior. Ligia Marincas a primit delegare de atributii pentru functia de director executiv in luna februarie a anului trecut, dupa demisia lui Gabriel Nae. Pe site-ul Ministerului Sanatatii nu aparuse, pana la inchiderea editiei, Ordinul de numire in functia de director executiv al DSP Salaj a lui Gabriel Nae, precum nici cel de retragere a delegarii de atributii a Ligiei Marincas. Ligia Marincas a ocupat functia de director executiv prin de-legare de atributii, nu a fost nici director executiv interimar , nici nu a ocupat functia in urma unui concurs.