Vecinii deranjati de activitatile economice din bloc vor putea sa-si retraga acordul dat pentru acestea, ceea ce ar putea bloca functionarea firmelor.
Un proiect de act normativ cu modificari pentru Legea asociatiilor de proprietari care a trecut tacit de senatori si va ajunge curand la deputati.
Destinatia de locuinta a apartamentelor poate fi schimbata, cu respectarea Legii nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, pentru a fi transformata intr-un spatiu pentru o activitate economica.
De asemenea, un proiect inregistrat anul acesta la Senat propune inasprirea conditiilor de desfasurare a activitatii intr-o firma de apartament. Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.196/2018 prevede retragerea acordului vecinilor deranjati constant de activitatea din apartamentul respectiv, precum si necesitatea de a obtine un nou aviz de fiecare data cand se schimba obiectul de activitate in respectivul spatiu.
Legea prevede acum necesitatea de a cere avizul si acordul scris al vecinilor (cei de la acelasi nivel si cei de deasupra si de dedesubt) atunci cand se doreste schimbarea destinatiei locuintei. Proprietarul care cere schimbarea mai trebuie sa semneze cu vecinii directi si conventii prin care declara activitatea care se va desfasura in acel spatiu si numarul orientativ de persoane in functie de care vor fi calculate cheltuielile pe numar de persoane. Cei care nu respecta aceste conditii risca amenzi, potrivit legii, de la 5.000 la 10.000 de lei.
Initiatorul acestui proiect a constatat ca din Legea asociatiilor lipseste retragerea acordului vecinilor deranjati constant de afacerile de bloc si retragerea avizului comitetului executiv. Pentru a proteja confortul proprietarilor de locuinte, acesta propune ca legea sa fie completata cu posibilitatea de a se retrage avizele date initial si acordul vecinilor, iar afacerile sa fie suspendate sau chiar inchise de tot in urma acestor manifestari de vointa.
Astfel, va fi suficient ca unul singur dintre vecinii directi ai spatiului cu destinatie de firma sa-si retraga acordul pentru ca activitatea economica din acel spatiu sa fie pusa in problema. Retragerea acordului vecinilor directi si a avizului comitetului executiv se vor face simetric acordarii lor, in scris.
Momentan aceasta propunere legislativa nu se aplica. Necesita aprobarea in Parlament, iar mai apoi de presedintele Romaniei si apoi publicata in Monitorul Oficial.