Cladirea fostului Centru de Cercetari si Asistenta Medicala, a cunoscutului doctor Ioan Puscas, din Simleu Silvaniei va fi reabilitata si transformata in Centru de ingrijire si asistenta pentru persoane varstnice. Primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, ne-a declarat ca deocamdata este doar un proiect pe care si l-a propus si pentru care se cauta surse de finantare.

Cladirea a ramas fara „lo-catari” in 2010 cand Ministerul Sanatatii a decis sa desfiinteze spitalul doctorului Puscas si sa transfere o parte din activitatea de cercetare si din sectii la Spitalul Orasenesc, care, odata cu reorganizarea a primit numele de „Prof. Dr. Ioan Puscas”, drept recunostinta pentru descoperirile in domeniul medical ale medicului originar din Treznea.

Prof. univ. Dr. Ioan Puscas a declarat pentru Graiul Salajului ca este de acord cu propunerea primarului Septimiu Turcas. „Mi-a spus ce vrea sa faca si cred ca ar fi o intentie buna. Acolo sunt doua cladiri. Una, unde a fost scoala speciala si o a doua in care a functionat Tribunalul si procuratura. În 1974, pentru ca veneau la mine cetateni straini, din America, Europa, Rusia, si pentru ca l-am vindecat pe fratele lui Ceausescu, Ministe-rul Justitiei a mutat Tribunalul din cladire si mi-a facut iute mie spital cu o suta de paturi. Dupa anii 90 m-am luptat zece ani prin tribunal cu UDMR pentru ca au vrut sa-mi ia cladirea si sa faca acolo universitate pentru minoritati”, ne-a povestit doctorul Puscas. Acesta a mentionat ca cladirea are si o curte frumoasa, de care se vor bucura batranii care vor locui acolo in momentul in care se va amenaja centrul de ingrijire. „E o curte foarte frumoasa. Nu intamplator i-au dat afara de acolo (pe judecatori si procurori, n.r.) si m-au pus pe mine, pentru ca veneau straini la tratament”, a mentionat medicul.

Doctorul Puscas ne-a mai spus ca tot domnia sa este este ctitorul spitalului orasenesc care azi ii poarta numele. Ca recunoastere pentru meritele sale in domeniul medical, prim-secretarul Tulai Laurian a lui Nicolae Ceausescu, a venit la doctorul Puscas, in anul 1985, si l-a pus sa aleaga o cladire unde urma sa se infiinteze un spital.

 

O pagina din istoria medicinei mondiale, scrisa la Simleu, de doctorul Puscas

În cladirea care va deveni un refugiu la batranete pentru multi salajeni, doctorul Puscas si-a facut toata munca de cercetare, pentru care a fost recompensat cu nume-roase premii si care i-au adus recunoastere pe plan mondial. Rezultatele muncii sale sunt adunate in cele 17 carti pe care le-a scris, in peste 600 de lucrari stiintifice, 42 de brevete de inventie si 126 de descoperiri medicale. Cea mai mare descoperire a sa a fost medicamentul Ulcosilvanil, in anul 1973, cu care medicul a reusit sa vindece ulcerul, o afectiune care pana atunci se vindeca numai in urma unei interventii chirurgicale. Me-dicamentele contra gastritei si ulcerului de azi, precum Omeranul, Nexium, Controloc au la baza substanta activa minune descoperita de medicul salajean.