Conform datelor de la Institutul National de Statistica, in urma recensamantului din anul 2011, la nivelul judetului Salaj, numarul persoanelor plecate pentru perioada indelungata in strainatate (12 luni si peste) era 8.344. Prin urmare, considerand faptul ca populatia judetului numara 217.895 de suflete, aproape patru la suta din acestea sunt plecate in strainatate. Printre tarile de destinatie preferate de salajeni se numara Italia, Spania, Franta, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord sau Statele Unite ale Americii. Astfel, conform datelor ultimului recensamant, Italia s-a „imbogatit” cu 3.094 de salajeni, Spania cu 2.438, Franta cu 566, Ungaria cu 506, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord cu 391, iar SUA cu 304. Acestea sunt informatii contabilizate oficial. Nimeni nu poate estima insa numarul salajenilor care au plecat fara sa intre in evidentele autoritatilor. Si stim fiecare multe exemple de acest fel.

Cei mai multi salajeni plecati, in numar de 1.572, sunt tineri cu varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani. In ceea ce-i priveste pe tinerii cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani, numarul celor care au decis ca pot duce o viata mai buna in strainatate este 1.154. O alta categorie de salajeni activi ce au parasit tara sunt cei cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani (1.384 de plecati). Emigrantii cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani sunt 981. Cu varste intre 40 si 44 de ani sunt 867 de plecati. Persoane cu varsta cuprinsa intre 45 si 49 de ani care au plecat sunt 634 Salajenii intre 50 si 54 de ani care si-au incercat norocul peste granita sunt 451. Nici cei aflati la varsta de pensionare nu au rezistat mirajului din Occident. Astfel, s-au dus sa fie alaturi de familie sau in cautare de un trai mai bun 43 de salajeni cu varsta peste 65 de ani.

Printre cei care au ales sa paraseasca tara alaturi de familie se numara si copii sub 15 ani (734) si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani (276). Asadar, numarul de tineri salajeni sub 19 ani plecati peste hotare se ridica la 1.010, totalizand aproape doi la suta din populatia judetului cu varsta cuprinsa sub 19 ani (51.254 de locuitori).  

Reiese ca forta de munca din Salaj pleaca de pe meleagurile natale. Din totalul celor plecati, 8.301 de salajeni au varsta cuprinsa intre 15 ani si 64 de ani. Avand in vedere faptul ca acestia nu mai sunt in masura sa contribuie la bugetul de pensii, nu ne ramane decat sa ne intrebam pe mana cui raman actualii pensionari si pe mana cui vom ramane noi, putinii ramasi, daca tot mai multi tineri isi indreapta pasii spre Occident.

Salajenii din strainatate

vor putea vota

la europarlamentare

daca depun efort

si fac cheltuiala

Romanii stabiliti in strainatate nu vor putea vota la alegerile europarlamentare din luna mai decat daca depun o cerere la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare cu cel putin 30 de zile inainte de alegeri, pentru a putea fi inclusi pe listele electorale. Prin urmare, salajenii cu drept de vot din strainatate nu isi vor putea exercita dreptul constitutional la vot, numai daca se vor deplasa pana la Ambasada sau Oficiile Consulare pentru a depune o cerere in acest sens.

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta privind operationalizarea Registrului electoral si modificarea Legii 33/2007 ce se refera la alegerile europarlamentare ce vor avea loc pe 25 mai. Conform unuia dintre articolele ordonantei, „sunt inscrisi cu adresele din strainatate cetatenii romani cu drept de vot si cu domiciliul sau resedinta in strainatate care depun cereri in acest sens la misiunile diplomatice si oficiile consulare, pana cel mai tarziu cu 30 de zile inainte de data votarii”. Asadar, romanii care sunt in strainatate „la negru”, cantitate deloc de neglijat, nu vor putea vota.

Peste 7.000 de salajeni

voteaza doar daca tin mortis

Din totalul populatiei salajene, de 217.000 de locuitori, 8.344 de salajeni sunt inregistrati ca fiind plecati in strainatate. 7.344 dintre ei au varsta peste 19 ani, ceea ce inseamna ca au drept de vot. Pentru a putea vota, ei vor fi nevoiti sa se deplaseze pana la Consulat sau la Ambasada pentru a depune cererea de includere pe listele electorale, iar dupa 30 de zile sa se deplaseze la cea mai apropriata sectie de votare. In conditiile in care multi sunt nevoiti sa parcurga sute sau mii de kilometri pentru a depune cererea, iar apoi pentru a vota, cu siguranta numarul de salajeni plecati in strainatate cu drept de sedere care se vor inghesui la vot va fi mult mai redus ca in anii precedenti. Unde mai punem faptul ca multi din acestia lucreaza in camp sau au doar doua ore libere pe zi, fiindu-le imposibil sa mearga sa voteze, daramite sa mai si depuna o cerere cu 30 de zile inainte de alegeri.

Cati votanti „pierde” Salajul

Daca scadem numarul de locuitori ai judetului sub varsta de 19 ani, reiese ca numarul aproximativ al salajenilor cu drept de vot (neincluzandu-i pe cei de 18 si 19 ani) este de 165.000. Luand in calcul dificultatea in a-si exercita votul a celor peste 7.000 de salajeni din strainatate, rezulta ca voturile a 4,5 la suta din populatia salajeana cu drept de vot sunt cu semnul intrebarii.

Din pacate, ordonanta de urgenta nu numai ca face si mai dificila exercitarea drepului de vot la alegerile europarlamentare salajenilor aflati pe meleaguri straine, dar ii si priveaza pe multi dintre acestia sa participe la un eventual referendum, unde prezenta s-a dovedit de o importanta deosebita.

Votul prin corespondenta

solutia propusa de Forta Civica

Mircea Abrudan, presedintele fi-lialei Salaj a Partidului Forta Civica, a declarat pentru Graiul Salajului ca partidul sustine introducerea votului prin corespondenta la initiativa lui Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Partidului Forta Civica. Aceasta metoda nu este o propunere noua, insa nu a fost sustinuta, cum reiese si din declaratia lui MRU din cadrul reuniunii Biroului Permanent National din 31 ianuarie: „In aprilie 2005, impreuna cu un grup de experti, am asternut pe hartie primul proiect al legii pentru votul prin co-respondenta pentru cetatenii romani aflati in afara granitelor tarii (…) In momentul in care l-am dus in Parlament si am avut nevoie de sustinerea coalitiei aflate la putere, nu am gasit-o. (…) IIn momentul in care ai doar patru centre de votare in Statele Unite si, ca cetatean roman, faci 10.000 km ca sa votezi, de fapt limitezi un drept constitutional, limitand accesul la vot (…) Ministerul de Externe plateste pana in 30 de milioane de euro pe an pe fiecare proces electoral in strainatate: organizarea de sectii de votare si logistica costisitoare. Votul prin corespondenta costa infinit mai putin. Poate, in cel mai rau caz, vorbim de un million fata de 30 de milioane.”, declara presedintele Partidului Forta Civica.