Foamea de bani pentru bugetul tarii i-a obligat pe actualii guvernanti sa recunoasca, oficial, ca evaziunea fiscala „este la un nivel foarte mare”, dupa cum spunea chiar premierul Emil Boc. La o prima analiza, a reiesit ca peste 240.000 de firme romanesti, adica aproape 40% din total, au declarat pierderi in 2007, desi cifra de afaceri (cumulata) a depasit 130 miliarde lei.
Suspectati ca trag statul pe sfoara, agentii economici vizati ar urma sa plateasca un impozit forfetar, o suma fixa stabilita in functie de cifra de afaceri sau de marimea firmei. Cele mai multe asemenea firme sunt din comert sau servicii si e greu de crezut ca traiesc, de ani de zile, desi declara ca lucreaza doar in pierdere.
Ministerul Finantelor a avansat si cateva cifre: 6.500 de lei pe an pentru microintreprinderi sau, la firme cu mai putin de 9 angajati si cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro, 3% din venituri ori 16% din profit.
Dupa cum era de asteptat, noul impozit forfetar preconizat de actualul guvern a starnit nemultumirea aparatorilor IMM-urilor. Si e de inteles. Cine sare-n sus de bucurie cand trebuie sa scoata bani din buzunar? Pe de alta parte, insa, din `90 incoace, fie si numai legislatia incalcita a creat si a incurajat raiul economiei subterane.
Impozitul forfetar nu va trimite firmele „plapande” la faliment, dar, cu siguranta, doar 6.500 de lei pe an de la peste 200.000 de firme inseamna ceva pentru buget. Cat despre supararea celor… forfetati, nu va dura prea mult. Si asta pentru ca, vorba optimistului, orice rau poate fi mai rau!
Forfetarul si evaziunea
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...