Comisia Europeana a confirmat zonele de risc semnalate de autoritatile romane in legatura cu izbucnirea gripei aviare H5N1 cu grad ridicat de patogenie intr-o ferma localizata in comuna Letea, din judetul Tulcea.
Acesta este primul caz confirmat de gripa aviara din Uniunea Europeana incepand din martie 2009, cand virusul fusese semnalat in Germania.
Focarul de H5N1 a fost localizat in Delta Dunarii, in apropiere de frontiera cu Ucraina.
Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate John Dalli, a declarat ca masurile de prevenire imediate prevad stabilirea unei zone de protectie pe o raza de 3 km in jurul fermei si a unei zone de supraveghere pe o raza de 10 km, considerata cu risc ridicat.
Adunarea in acelasi spatiu a pasaretului este interzisa, iar masurile de biosecuritate din cadrul fermei trebuie consolidate.
Suprafata de 10 kilometri din jurul focarului este considerata o „zona de mare risc”, ea fiind inconjurata de o zona mai intinsa cu „risc redus”, in care se aplica insa o serie de restrictii privind deplasarile, precum si masuri suplimentare de protectie biologica pentru fermele avicole.
Acesta este primul focar extrem de contagios de gripa H5N1 descoperit in Uniunea Europeana in ultimele 12 luni. Ultimul caz a fost confirmat in martie 2009, la o rata salbatica in Germania.AGERPRES
Focar de gripa aviara, confirmat in Romania
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...