Reprezentantii Fondului Monetar International au prezentat bilantul monitorizarii efectuate in ultimele saptamani de cand se afla in Romania. Cifrele lor arata ca situatia economica s-a inrautatit, perspectiva pentru care fondul a adoptat o pozitie ferma: virarea unei anumite sume din a doua rata din creditul catre bugetul de stat, concomitent cu reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor. Ajustarea acestor costuri din sistemul public in urmatorii 4-5 ani, ar trebui sa fie de cel putin 0,5% din PIB. Dupa parerea sefului misiunii FMI, la aceasta diminuare a cheltuielilor ar contribui reforma sistemului public de salarizare si masurile luate de guvern. Chiar daca nu au spus-o pe sleau, reprezentantii FMI au lasat sa se inteleaga ca nu avem de ales decat sa reducem posturile din sectorul public, ori salariile, sau chiar aplicarea simultana a celor doua variante.
Perspectiva pierderii slujbelor in sectorul bugetar a creat multa agitatie in ultima vreme, in special in randurile celor mai mici, din administratiile locale. Conform unor mai vechi si nescrise uzante, la noi, mai intai se taie din drepturi tot de la omul necajit. Administratiile din zona rurala vor fi cele mai napastuite. Nici nu vor crea cine-stie ce economie neavand pe cine sa dea afara. In schimb, vor ramane, bine-mersi, pe posturi insignifiante si caldute, prin tot felul de ministere, institutii si agentii, personaje, extrem de bine platite, dar care nu au nimic in comun cu domeniul respectiv. Acestea vor continua sa plimbe niste dosare, de la un etaj la altul, sa dea cateva telefoane, sa stea cu picioarele pe birou cu cafeaua in fata, sa istoriseasca colegilor ce nazbatii a mai facut cainele sau pisica lor, iar cand edilii din teritoriu vor suna pentru lamuriri, ii vor trimite de la Ana la Caiafa, suparati ca au fost deranjati de la inteligenta lor munca…
Dar ne intrebam ce folos vor avea toate acestea daca se fac cum se fac de obicei la noi? Bine-venite si corecte ar fi toate aceste masuri doar daca s-ar aplica acolo unde ar starpi birocratia, furtul banului public si unde ar face curatenie intre cei aciuiati pe posturi cu pile. Cum in Romania deja se intrevad perspectivele unei recesiuni economice severe, reducerile de personal ar trebui sa-si dovedeasca eficienta. Dar nu ar fi exclus sa ne trezim ca ne pleaca angajatii competenti (cei fara pile), in timp ce nulitatile si mediocritatile raman, sustinute de proptelele politice.
FMI-ul cu bata pe bugetari
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...