FMI a cerut, luni, autoritatilor romane sa elimine subventiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget, potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban, care a precizat ca dintre cele zece companii monitorizate de Fond doar sapte ar putea rezista fara subventii. „Vor mai exista subventii la cel putin doua-trei companii”, a declarat Serban, dupa o intalnire cu reprezentantii Fondului, la sediul Ministerului Finantelor Publice.
El a precizat ca ar fi necesara pastrarea subventiilor la Compania Nationala a Huilei, CFR Instrastructura si CFR Calatori.
Serban a mai aratat ca printre masurile discutate cu FMI s-a numarat si disponibilizarea a 1.600 de persoane din sectorul mineritului si mai putini din cel energetic, fara sa avanseze o cifra in cel de-al doilea caz.
Guvernul si FMI au stabilit o lista cu zece companii de stat ale caror evolutii financiare vor fi monitorizate cu prioritate, in vederea reducerii volumului de subventii, conform scrisorii suplimentare de intentie la acordul stand-by incheiat cu institutia financiara.
Lista companiilor cuprinde Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.
FMI a cerut Romaniei sa elimine subventiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...