Sălajul are oameni pricepuți și harnici, identitate locală, multiculturalitate, resurse și potențial. Avem foarte multe obiective turistice și peisaje naturale care pot fi puse în valoare. Toate au nevoie de adaptare și promovare, de evenimente care pot fi organizate aici, care pot sprijini meșteșugarii și producătorii locali, dar pot dezvolta turismul de weekend.
În programul 10 pentru Sălaj propun o serie de acțiuni integrate prin care să punem în valoare, pe tot parcursul anului, resursele pe care ni le-a dăruit Dumnezeu și le lăsăm ca zestre generațiilor care vin.
Dezvoltarea turistică, un must-have al următorilor ani!
Turismul este un motor al dezvoltării oricărui județ. Avem multe exemple în acest sens.
Avem obiective turistice valoroase, avem investitori în turism, spații de cazare și există nevoia de dezvoltare și promovare integrată.
De exemplu, Porolissum poate deveni ambasadorul județului. Pentru că cel mai cunoscut obiectiv turistic al județului, atât în țară, cât și în străinătate, este Castrul Roman de la Porolissum-Moigrad. Practic, este un obiectiv-ambasador care, odată pus în valoare, va atrage după sine și dezvoltarea altor obiective turistice.
Acum, este nevoie de investiții pentru dezvoltarea complexului. Se pot crea spații de cazare și se pot organiza tabere pentru copii.
Complexul arheologic are nevoie de promovare prin organizarea unui festival cultural anual, derulat pe parcursul a trei zile, care să cuprindă evenimente mixte – reconstituire istorică, spectacole de teatru, proiecții de filme, ateliere tematice și concerte. Obiectivul poate fi promovat la nivel internaţional și, cu siguranță, turistul care ajunge la Porolissum va dori să viziteze și alte obiective.
Am identificat nevoia creării de circuite turistice tematice: circuitul castrelor romane, circuitul caselor albastre, circuitul bisericilor de lemn, drumul vinului (Camăr-Carastelec-Borla-Vârșolț-Crasna), circuitul peșterilor de pe Valea Someșului, circuitul rezervațiilor naturale, circuitul meșteșugarilor, circuitul producătorilor și al punctelor gastronomice locale, circuitul muzeelor etc.
Avem stațiuni balneare pe care trebuie să le dezvoltăm și să le promovăm. Un exemplu în acest sens este Bizușa, a cărei apă este calitativă și benefică tratamentelor balneare. Turismul balnear funcționează și aduce venituri substanțiale. Avem exemple în județele vecine. De ce să nu facem la noi asta!?
Toate acestea, îmbinate cu gastronomia locală, cu toate resursele la îndemână, atrag turiști și, implicit, dezvoltă fiecare zonă a județului, cu specificul ei. Trebuie doar să adunăm totul la un loc, apoi să aplicăm ideile și bunele practici.
Promovarea ofertei turistice a județului este obligatoriu să aibă loc printr-un concept modern. Să facem turismul SMART, prin dotarea obiectivelor cu aplicații mobile care să ghideze turistul în vizitarea acelui obiectiv. De exemplu, un cod QR la intrare în Castrul de la Porolissum sau la Grădina Zmeilor poate să arate turistului (exact ca un sistem GPS) traseul pe care să-l parcurgă pe cele câteva hectare ale locațiilor, să notifice informații la fiecare pas despre obiectiv și putem să includem în aplicație ofertele de cazare și de masă disponibile în zonă. Putem fi gazde bune!
Prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară se poate promova oferta turistică participând la târguri naţionale/internaţionale de profil. Avem parteneriate și le funcționalizăm, avem oameni dornici să se implice prin ideile și resursele create deja de ei în toate oportunitățile de dezvoltare.
Toți acești pași au nevoie și de evenimente care să atragă. Pentru sezonul primăverii, anual, putem organiza circuitul de ciclism VELO tur. S-a dovedit a fi un eveniment util județului nostru, apreciat atunci când s-a organizat. Este un exemplu de bună practică și am identificat această nevoie de la oameni pasionați de ciclism. Prin organizarea acestui eveniment, undeva în luna mai a fiecărui an, promovăm sănătatea prin sport și, totodată, pitorescul județului.
De regulă, participanții vin din diferite zone ale țării sau din străinătate ceea ce aduce beneficii economice locale prin creșterea numărului de turiști și creșterea consumului în sectorul serviciilor.
Velot tur se va organiza în parteneriat cu mediul de afaceri și organizațiile de profil, dezvoltând direct și turismul de weekend.
TOAMNA MESEȘANĂ este un alt eveniment pe care-mi doresc să-l organizăm anual, în luna septembrie.
Este dedicat promovării produselor și meșteșugurilor locale. S-a născut din nevoia punerii în valoare a obiectelor meșteșugărești produse în județ, a produselor gastronomice și a zestrei locale.
Fiecare ediție va fi organizată într-o altă zonă a județului ca să acoperim întreg arealul și va reprezenta un moment de întâlnire și de valorificare a bogăției culturale și gastronomice locale. De ce toamna? Pentru că atunci se adună recoltele și este de bun augur ca acestea să fie valorificate spre bunăstarea producătorilor locali.
Este conceput ca o experiență mixtă, participanții având oportunitatea să descopere și să savureze diversitatea culinară a Sălajului, să interacționeze cu meșterii și să achiziționeze produse autentice, lucrate manual și produse ale intreprinderilor familiale și atelierelor locale.
Un alt obiectiv important al evenimentului este promovarea artiștilor și a ansamblurilor locale, evidențiind talentul, creativitatea și specificul folcloric din fiecare zonă etnografică.
Prin implicarea tuturor în desfășurarea evenimentului, se va stimula economiei locale și se diversifică oferta culturală și turistică a județului.
Pe tot parcursul anului, toți locuitorii, de toate vârstele, dar și turiștii, vor putea petrece timp liber la SILVA ADVENTURE PARK.
Am identificat soluția de a înființa un parc de aventură la poalele Muntelui Meseș, amplasament în proprietatea comunei Meseșenii de Jos – sat Meseșenii de Sus.
În cadru natural, vom avea trasee de cățărare pentru diferite nivele de dificultate, potrivite atât pentru copii, cât și pentru adulți, fie începători sau exeprimentați. Va cuprinde tiroliane deasupra terenului pentru a oferi vizitatorilor senzația de zbor și aventură. Cuprinde și un parc cu obstacole suspendate în copaci, care să includă poduri de sârmă, plase de cățărare și alte elemente pentru a testa echilibrul și agilitatea.
De asemenea, va fi și un circuit de biciclete de munte cu trasee variate, potrivite pentru începători și avansați, excursii ghidate în pădure pentru a descoperi natura sălbatică și pentru a oferi experiențe educative despre flora și fauna locale. Se vor putea organiza programe de teambuilding și activități de grup, cum ar fi cursele de orientare, jocurile cooperante sau provocările de echipă. Zone de joacă pentru copii, cu elemente de siguranță și atracții adaptate vârstei.Va cuprinde zonă de relaxare și picnic pentru vizitatorii care doresc să se odihnească și să se bucure de liniște în mijlocul aventurii, pot fi construite și spații de cazare de tipul căsuțelor în copac. De asemenea, va cuprinde și un Dino Park.
Toate aceste proiecte sunt necesare și utile să punem Sălajul pe harta județelor atractive!
Sălajul este valoros! Să-l promovăm și să-l prețuim!
Comandat de Partidul Social Democrat Org. Jud. Sălaj CMF 21240002 realizat de Inbox Print SRL