Firmele vor fi dizolvate daca, timp de doi ani consecutivi, activul net este mai mic decat jumatate din capitalul social. Prin urmare, firmele care timp de doi ani vor fi considerate neperformante prin prisma activului net vor fi dizolvate la solicitarea Fiscului. 

rn

Potrivit unui proiect de ordonanta, aflat in lucru la Finante, care modifica Legea societatilor, Fiscul va initia procedurile de dizolvare pentru toate firmele la care, timp de doi ani consecutiv, activul net nu atinge valoarea minima legala (deci acolo unde activul net s-a diminuat la mai mult de jumatate din capitalul social).
Ideea nu este noua, ANAF avea dreptul sa faca acest lucru si pana acum, noua este doar reglementarea mai clara modului in care se va proceda pentru a dizolva companiile aflate in aceasta situatie.
Specialistii in fiscalitate au avertizat inca din 2015 ca autoritatile fiscale au inceput efectuarea de controale pentru a verifica respectarea de catre societati a prevederilor legale referitoare la valoarea activului net.
Mai multe societati care inregistrau o valoare a activului net negativa sau sub jumatate din valoarea capitalului social au primit notificari din partea organelor fiscale romane, cu solicitarea de a prezenta informatii cu privire la situatia activului net si la masurile luate pentru reconstituirea acestuia.
Ce e nou intr-adevar in propunerea de OG este reglementarea mai clara stop_coloana a procedurii prin care Fiscul va initia dizolvarea acestor companii, care pana acum nu exista in legislatia societatilor.
Concret, noile prevederi stabilesc ca Ministerul de Finante va intocmi, pe baza bilanturilor depuse de companii, liste cu societatile al caror activ net s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris. Aceste liste vor fi publicate pe pagina de internet a MFP si vor fi trimise si catre Registrul Comertului.
Ulterior, Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, formuleaza actiuni de dizolvare pentru toate societatile care au fost inscrise pe aceasta lista in doi ani consecutivi.
Dupa demararea procedurilor de dizolvare, se poate acorda societatii aflate in aceasta situatie un termen de cel mult 6 luni pentru regularizarea situatiei (atentie, deci termenul poate fi si mai scurt de atat), iar compania nu va fi dizolvata daca reuseste sa isi refaca activul net in acest timp.

rn