Fiscul vrea sa popreasca veniturile datornicilor fara somatie. Pusa in practica, masura ar fi un abuz care ar bloca activitatea economica, facand si victime nevinovate.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) crede ca a gasit o metoda ca sa colecteze mai rapid creantele, sarind peste somatie, prima etapa a executarii silite. Chiar daca ar fi vorba numai de persoane care nu platesc din rea-vointa, masura tot ar fi abuziva pentru ca nu respecta dreptul la informare. Insa numeroase firme figureaza cu datorii din vina angajatilor Fiscului, care prelucreaza platile eronat sau cu intarziere. „Peste 75% din contribuabili figureaza in evidentele ANAF cu datorii neachitate, desi acestia inregistreaza si sume nedistribuite in conturile unice”, spune Sorin Istrate, Contexpert. Ca de obicei, Fiscul se face ca uita deficientele sistemului pe care il administreaza si formuleaza masuri abuzive care pot afecta afacerile corecte.
Ideea Fiscului de a popri conturile fara somatie este un abuz, cu atat mai mult cu cat numeroase companii sunt datoare la stat din vina angajatilor acestuia care prelucreaza platile eronat.
Intentia vehiculata a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a pune poprire pe conturile debitorilor persoane fizice si juridice fara o somatie prealabila, ar duce la un blocaj al activitatii economice.
„In contextul actual, in care peste 75% dintre contribuabili figureaza in evidentele ANAF cu datorii neachitate, desi acestia inregistreaza si sume nedistribuite in conturile unice, masura de poprire fara somatie ar putea crea un blocaj atat in activitatea agentilor economici, care vor fi in imposibilitatea de a-si face platile curente, cat si in cea a ANAF, care va trebui sa gestioneze sutele de mii de contestatii ale acestei masuri“, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert.
Majoritatea, datornici din eroare
Atat in opinia sa, cat si a lui Gabriel Sincu, partner Mazars, masura ar da nastere la abuzuri din partea inspectorilor fiscali. Principala problema este ca bazele de date ale ANAF contin multi debitori fictivi, din cauza angajatilor institutiei care proceseaza platile gresit sau cu intarziere. Expertii in fiscalitate estimeaza ca, in fapt, majoritatea „debitorilor“ sunt cu obligatiile la zi.
„Stim cu totii cum sunt gestionate evidentele fiscale; in momentul de fata, conform acestor evidente, probabil ca doua treimi dintre contribuabili au probleme, dar in majoritatea cazurilor nu este vorba decat de fise fiscale balmajite de inspectorii responsabili. Avem, si cu siguranta, vom mai avea, cazuri de clienti care, desi au declarat si au platit toate obligatiile fiscale corect, s-au trezit cu somatii si titluri executorii in cutia postala cum ca nu si-au platit debitele“, explica Gabriel Sincu, precizand ca o vizita la administratia financiara rezolva aproape de fiecare data problema.
Propunerea ANAF de poprire a conturilor fara somatie face parte dintr-o serie de masuri care ar urma sa imbunatateasca administrarea fiscala. Din aceeasi categorie face parte si ideea de a sechestra bunurile debitorilor „si in cazurile in care exista doar indicii ca patrimoniul urmeaza sa fie instrainat“.
Formularea textului de catre ANAF lasa loc multor intrebari, cum ar fi: ce structuri sau surse de informare presupune aflarea acestor indicii si ce costuri ar avea, cine se va ocupa de supraveghere si cine va decide care este persoana ce trebuie supravegheata ca sa nu-si instraineze patrimoniul?