Firmele din Zalau sunt tinute de patru ani in sah de Coral Impex

Daca in cazul persoanelor fizice e de inteles ca, din motive de eficienta, Primaria Zalau a desemnat o companie care sa se ocupe de deratizare, in cazul agentilor economici este destul de bizar faptul ca li s-a impus prestatorul de servicii, firma ploiesteana de deratizare Coral Impex. Iar asta nu ar fi o problema atat de mare, daca firma Coral Impex nu ar fi marit constant tarifele, fara ca agentii economici sa aiba alta alternativa decat sa se conformeze si sa plateasca pretul cerut. E monopol, spun patronii zalauani, nemultumiti ca sunt obligati, din 2012, sa incheie contractul de deratizare cu o firma care nici macar nu le ofera cele mai mici tarife. In piata sunt companii care practica aceleasi servicii la preturi mai avantajoase, ne-a explicat patronul unei societati comerciale, sub protectia anonimatului. Agentii economici care nu au stiut ca sunt obligati sa lucreze doar cu Coral Impex si au chemat alte firme pentru deratizare, strict in baza raportului pret-calitate, au fost atentionati de reprezentantii Primariei sa intre in legalitate si sa se conformeze obligativitatii de a face deratizarea si dezinsectia doar cu Coral Impex. Contractele incheiate cu alti prestatori de servicii similare nu sunt valabile.
Preţul pe metru pătrat pentru clădirile administrate de persoanele juridice este de 0,0136 de lei.
Incredintarea serviciului de deratizare, dezinsectie si dezinfectie in municipiu firmei Coral Impex s-a facut in baza contractului de delegare a gestiunii prin concesiune nr.42326/14.09.2012, publicat pe site-ul Primariei Zalau. Practica unitara a serviciului de deratizare a fost instituita in baza Hotararii de Consiliu Local nr. 47/26.03.2012, care stabileste modalitatea de atribuire a acestui serviciu.
S-a tot scumpit dertizarea…
Zalauanii platesc 35 de lei pe an pentru gospodariile individuale sau imobile apartinand persoanelor fizice si 25 de lei pe an pentru tratamentele de dezinsectie si deratizare efectuate in spatiile comune, adica in stop_coloana blocurile de apartamente. Tarifele actuale au fost umflate sistematic in ultimii ani. La finalul lui 2015, s-a decis ca taxa sa nu se mai plateasca pe persoana (8,4 lei pe an de persoana, in 2015), ci pe locuinta. Adica o persoana care locuia singura a ajuns sa plateasca aproape de patru ori mai mult, iar o familie cu doua persoane aproape dublu decat tinitial. In martie, anul acesta, pretul deratizarii si desinsectiei a crescut iar, pe motiv ca e nevoie de o concentratie mai mare de raticid pe hectar pentru a st‘rpi sobolanii.
Scumpirile au venit in contextul in care firma era banuita de DNA ca mareste preturile nejustificat, iar angajati din mai multe primarii din tara cu care Coral are contract sunt complici, in schimbul unor sume de bani si foloase.
In ciuda problemelor existente, de dezinsectie si deratizare se ocupa in continuare, la Zalau, firma Coral, cu care Primaria Zalau are contract pana in 2020.
In baza contractului, Coral se obliga la doua deratizari pe an, trei dezinsectii si trei aviotratamente.