Oamenii de la tara, obligati la taxe de salubrizare
Primariile comunelor salajene sunt in febra licitatiilor pentru desemnarea unui furnizor autorizat de servicii de salubrizare. Masura vine in contextul in care, conform angajamentelor asumate de tara noastra in negocierile pentru aderarea la UE, toate depozitele de deseuri din mediul rural trebuie inchise pana in 16 iulie, dupa aceasta data administratiile locale trebuind sa ofere locuitorilor o alternativa pentru depozitarea gunoaielor menajere. In Salaj, singurele depozite care vor mai ramane functionale pentru cativa ani sunt cele din Zalau, Jibou si Cehu Silvaniei. Cum transportul deseurilor pana la aceste depozite se poate face doar de catre firme autorizate, primariile trebuie sa incheie contracte cu acestea. Problema este, insa, ca un astfel de contract presupune costuri pentru populatie, traduse in taxe lunare de salubrizare, in conditiile in care, pana acum, primariile colectau (acolo unde colectau!) gratuit deseurile de la locuitori.
17 comune au, deja, contract cu Ave
Cu firma Ave Ecoserv Salaj (care are in administrare depozitul de la Zalau – Criseni), potrivit directorului Cornel Vlaicu, au incheiat, deja, un astfel de contract aproape 20 comune, alte fiind acum in procedura. Pentru servicii complete de salubrizare au optat, astfel, comunele Bobota, Dobrin, Chiesd, Sarmasag, Bocsa, Dobrin, Samsud si Criseni. Comunele din Asociatia Intercomunitara Valea Crasnei (Pericei, Varsolt, Crasna, Banisor si Mesesenii de Jos) au incheiat cu Ave un contract doar pentru transportul si depozitarea deseurilor, iar Hereclean, Boghis, Valcau de Jos si Sig au optat pentru solicitarea serviciilor Ave pe baza de nota de comanda. Comunele Mirsid si Romanasi sunt in procedura de licitatie.
Gunoaiele de pe V.Somesului merg la Dej
Pentru comunele de pe Valea Somesului, solutia cea mai la indemana pare sa fie o firma de salubrizare din Dej. La Rus, potrivit primarului, contractul este deja in curs de semnare, firma urmand sa-si inceapa activitatea in comuna inca de la 1 iunie. Situatia este valabila si pentru comunele Ileanda si Galgau, dar si pentru comuna Garbou, unde primarul Alexandru Spatar a indicat drept solutie aceeasi firma din Dej. La Cuzaplac, primarul Mircea Pop ne-a declarat ca finalizarea licitatiei va avea loc in jurul datei de 15 iunie, astfel ca la termenul de inchidere a gropii neconforme din comuna va fi asigurata alternativa necesara pentru transportul si depozitarea deseurilor.
CJS: Primariile se vor incadra in termen
Toate demersurile primariilor de a se conforma cerintei de inchidere, pana la 16 iulie, a gropilor de gunoi sunt monitorizate de Consiliul Judetean Salaj, care a si alocat fiecarei administratii publice locale cate 15.000 de lei, suma destinata tocmai cheltuielilor cu inchiderea si ecologizarea acestor zone de depozitare. Potrivit informatiilor primite de la purtatorul de cuvant al acestei institutii, Laura Opris, din controalele facute, zilele trecute, de reprezentantii CJS si cei ai Garzii de Mediu – Comisariatul Judetean Salaj, rezulta ca toate primariile din judet se vor putea incadra in termenul stabilit pentru inchiderea si ecologizarea depozitelor neconforme din mediul rural.