Toate firmele care vor efectua achizitii intracomunitare vor fi obligate sa depuna decont de TVA lunar, statul dorind astfel sa verifice mai strict companiile si sa combata evaziunea fiscala prin plasarea pe piata neagra a produselor cumparate din statele membre UE. „Pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniul achizitiilor intracomunitare, se propune modificarea Codului Fiscal, astfel incat persoanele impozabile care vor realiza achizitii intracomunitare sa fie obligate sa depuna decont de TVA lunar, chiar daca au o cifra de afaceri sub plafonul de 100.000 euro”, conform ultimei forme a ordonantei de urgenta privind reducerea cheltuielilor bugetare, care va fi discutata, sambata, de Executiv.
In document se arata ca, din constatarile organelor fiscale, rezulta ca frauda fiscala va fi in acest fel considerabil diminuata, deoarece companiile respective vor putea fi verificate lunar si nu trimestrial, fiind reduse posibilitatile de a plasa pe piata neagra produse care au fost achizitionate intracomunitar din state membre ale UE. Amenda aplicata firmelor care depasesc termenul legal de depunere a declaratiilor recapitulative privind TVA in cazul schimburilor intracomunitare va fi redusa la jumatate, la 1% din suma totala a achizitiilor, daca persoana impozabila corecteaza declaratia pana la urmatorul termen de depunere. „Amenda se reduce cu 50% in situatia in care persoana impozabila corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative”, se arata in ultima varianta a proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.
Depasirea termenului de depunere sau transmiterea de declaratii cu sume incorecte sau incomplete constituie contraventie, potrivit legislatiei. Potrivit legii, nu sunt sanctionate contraventional persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere, dar si cele care ulterior termenului legal de depunere corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
Firmele care fac achizitii din UE, obligate sa depuna lunar decont de TVA
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...