Potrivit legii, partidele parlamentare încasează, în fiecare lună, bani de la bugetul de stat. Fiecare formațiune politică primește o anumită sumă, calculată în funcție de numărul de voturi obținute la alegerile generale pentru Camera Deputaților și Senat si numărul de voturi de la alegerile generale pentru autoritățile administrației publice locale. Aceste sume din bugetul de stat, la care cotizează toți salariații, se dau încă din 2008, în baza Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

În perioada ianuarie 2020 -noiembrie 2020, în conturile partidelor au intrat aproape 231 milioane lei. Mai exact, în ianuarie, februarie și martie partidele parlamentare (PSD, PNL, USR, PLUS, ALDE, PRO România, PMP, Partidul Forța Națională) au primit, în total, 14.199.265 lei lunar. În aprilie, mai și iunie au încasat lunar, împreună, 23.816.000 lei. În iulie și august, finanțarea a fost ceva mai mică – circa 6 milioane de lei pentru fiecare lună în parte. În septembrie, în conturile partidelor au intrat, în total, din bugetul de stat, 57.192.424 lei. În octombrie au mai încasat 23.078,653 lei, sumă pe care au primit-o și în luna noiembrie.

La un calcul simplu, dacă pornim de la statisticile Ministerului Muncii potrivit cărora în România sunt aproximativ 7 milioane de salariați, adică persoane care cotizează lunar la bugetul de stat prin impozite și taxe, constatăm că fiecare dintre aceștia a contribuit, în 2020, cu aproape 33 de mii de lei la finanțarea partidelor politice.

Câți bani au primit partidele în luna noiembrie

Potrivit datelor oficiale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, PSD a încasat luna trecută de la stat 10.423.916 lei. Pe locul doi se află PNL, cu 6.486.471 lei. USR a primit 2.174.127 lei. La ALDE au ajuns în noiembrie 984.567 lei, iar la PRO România 1.236.970 lei. PLUS a primit 194.177 lei, PMP a încasat de la stat 1.407.193 lei, iar Partidul Forța Națională 171.229 lei. În total, din banul public s-au dus în vistieriile partidelor 23.078.653 lei.

Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.

În cazul alianțelor politice sau electorale, subvenția se va împărți între membrii alianței după numărul de mandate obținute.

Subvenția de la bugetul de stat se varsă lunar, prin bugetul Autorității Electorale Permanente, într-un cont special deschis de către fiecare partid politic.

Subvențiile acordate partidelor politice au statut special și nu sunt supuse executării silite, adică nu pot fi poprite.

Banii încasați din aceste subventii pot fi folosiți pentru întreținerea și funcționarea sediilor, cheltuieli de personal, cheltuieli pentru presă și propagandă, cheltuieli de deplasare în țară și în străinătate, investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective, cheltuieli de protocol, cheltuieli de întreținere și reparații auto, cheltuieli de transport, cheltuieli cu combustibili și carburanți. Oportunitatea acestor cheltuieli e stabilită de organele de conducere ale partidelor politice.