Festivalul minoritatilor a fost concurs de bogracs
Festivalul Minoritatilor din Salaj desfasurat ieri in parcarea din spatele Primariei Zalau a adus in principal maghiari din comunele si satele salajene in care aceasta minoritate este reprezentata in proportie mai mare. Pe o vreme excelenta, in ritmurile muzicii si dansului popular specific maghiarilor, dar si romilor, slovacilor si germanilor, in parcarea rezervata evenimentului s-a dat ieri o adevarata lupta a bogracs-ului. Aproape fiecare comunitate reprezentata a pus pe foc un ceaun cu convingerea ca tocanita pe care o face este cea mai buna. Pentru confirmare, au impartit gratis portii generoase celor prezenti, cu o palinca aperitiv, sau un vin bun, „original”, dupa masa.
Denes Seres explica
sarbatoarea gastronomica
a maghiarilor
Astazi este ziua minoritatilor noastre si am legat sarbatoarea cu un alt eveniment din viata maghiarilor salajeni, „Majalis”. Este o sarbatoare traditionala maghiara organizata in fiecare luna mai, iar comunitatile maghiare ieseau la iarba verde fiecare cu ce aduceau de acasa, atat bautura, cat si mancare si petreceau o zi impreuna. Aceasta traditie vrem noi sa o pastram. In aceasta zi, vine tineretul, vin cei care se implica in viata culturala si o zi intreaga se aude muzica si, in acelasi timp, ca pe vremuri, pregateste fiecare ceea ce crede de cuviinta: bograci, sarmale si alte bunataturi. Ideea este ca fiecare comunitate sa guste din preparatele celorlalti.stop_coloana
Centrul de Cultura sprijina
pentru a patra oara evenimentul
Este un moment in care minoritatile se intalnesc, comunitatile prezente au venit cu ce au putut din perspectiva traditiilor muzicale, culinare. Este si o intalnire dintre sat si oras, cei care traiesc in oras isi vad neamurile. Eu cred ca este o bucurie a lor, pe care trebuie sa o sprijinim, sa o respectam si cred ca facem un lucru bun. Iata, este al patrulea an in care facem acest lucru, ne-a declarat Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura.
A fost mancare si bautura
gratis pentru toata lumea,
indiferent de nationalitate
„Ne-am pregatit cu drag si, cu un pic de efort, ne-am adunat, am strans niste bani pentru a gati un bogracs traditional, dupa o reteta veche, care nu se spune. Ne-am adus cativa consateni care sa ajute la pregatirea acestui bogracs. Suntem din Borla, unde-i tara vinului. Am fost prezenti de la ora 8.00, dar de pregatirea mancarii ne-am apucat abia la ora 12.00. Servim pe toata lumea cu bogracs, o palincuta sau un pahar de vin. Totul gratis”, ne-a explicat ieri un participant la festival.
