Manifestarea cultural-artistica La Fântâna Dorului, dedicata românilor de pretutindeni, si-a început activitatea în iunie 2000 in localitatea Simleu Silvaniei, judetul Salaj, ajungând în anul 2019 la cea de-a XIX-a editie.
rn
Aceasta manifestare a aparut la initiativa profesorilor Gavril si Cornelia Neaga de la Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei.
Primele editii au fost organizate de catre Clubul Copiilor împreuna cu Ministerul Educatiei Nationale, iar pe parcurs au devenit parteneri Asociatia Culturala "La Fântâna Dorului", Departamentul Românilor de Pretutindeni, Primaria orasului Simleu Silvaniei, Centrul de Cultura si Arta Salaj si Asociatia de tineret SILVATIN din Simleu Silvaniei
Scopul acestei manifestari este pastrarea, afirmarea si dezvoltarea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a românilor din diaspora.
Obiective:
v cunoasterea originii comune a tuturor românilor;
v cunoasterea civilizatiei si culturii tuturor românilor;
v sustinerea de spectacole cultural-artistice în diferite localitati din tara;
v cunoasterea obiectivelor istorice si turistice din tara;
v acordarea de donatii de carte româneasca, materiale istorico-geografice, etnografice, etno-muzicale etc.
v învatarea cântecelor si jocurilor românesti din diferite zone ale tarii.
Grupurile tinta/ beneficiarii directi
La cele 18 editii au participat peste 9.000 de copii din: Ucraina (Regiunea Transcarpatia, Cernauti, Odessa), Ungaria, Serbia (Banatul Sârbesc, Valea Timocului), Slovacia, Bulgaria, Rep. Moldova (inclusiv din Regiunea Transnistria), Albania, Macedonia, Kazahstan, Croatia, Italia (Sicilia), România.
În cadrul manifestarii pe parcursul celor 18 ani s-au desfasurat numeroase activitati pentru românii din diaspora, cum ar fi: donatii de carte româneasca, peste 1000 de volume, materiale istorico-geografice, etnografice si muzicale, schimburi culturale de sprijinire a identitatii etnice a românilor din Ucraina (Regiunea Transcarpatia, Cernauti, Odessa), Ungaria, Serbia (Banatul Sârbesc, Valea Timocului), Bulgaria, Rep. Moldova (inclusiv din Regiunea Transnistria), Albania, Macedonia si Kazahstan;
– participarea românilor din diaspora la excursiile si taberele organizate în cadrul manifestarii cum ar fi în zona Maramuresului, Clujului, Bihorului, Salajului, Satu Mare, zona Litoralului românesc etc.
– Antrenarea comunitatii locale din Simleu Silvaniei dar si din alte zone ale judetului la sprijinirea românilor de peste hotare.
Toate acestea s-au realizat printr-un efort deosebit sustinut de membrii comitetului de organizare din cadrul Clubului Copiilor din Simleu Silvaniei care au dat dovada de multa dragoste, pasiune si responsabilitate pentru sustinerea acestor nobile cauze pentru românii de pretutindeni. În actiunea noastra am fost sprijiniti si de Primaria si Consiliul Local al orasului Simleu Silvaniei, al domnului primar ing. Catalin Septimiu turcas, precum si de Inspectoratului scolar al Judetului Salaj si a Centrului de Cultura si Arta Salaj.
Câteva dintre impresiile participantilor
"Ne-a fost dor de Fântâna Dorului! Apa acestei fântâni ne-a revigorat frumusetea sufletului nostru românesc. Sa dea Domnul sa nu sece în veci izvorul si asa va fi cât fântâna va fi îngrijita. Va multumim pentru ce ati facut pentru copiii nostri"
Ana Tornea, Giurgiulesti, Cahul, Rep. Moldova
"Multumim frumos organizatorilor, nu avem cuvinte cum sa ne explicam! Ne-am simtit ca în poveste. Dorim sa ne mai întoarcem aici. Va iubim pe toti. Sa va dea Dumnezeu sanatate"
Nicu Pluskhis, Kazahstan
"Participam si de data aceasta la acest minunat festival care aduna mereu noi si noi talente, care cânta si încânta publicul, care pastreaza si promoveaza traditiile, obiceiurile, cântecul si jocul. Copiii au fost impresionati placut de primirea calda, de buna organizare, de natura frumoasa, feerica a Carpatilor, de arhitectura cladirilor. Festivalul a demonstrat ca jocul si cântecul popular nu au hotare. Am avut ocazia sa cunoastem folclor din alte zone, sa facem cunostinta cu multi conducatori de grupuri si prieteni. Sa traiti multi multi ani, sa aveti parte de sanatate si de succese frumoase."
Ludmila Rotaru, Cernauti, Ucraina
rn
Festivalul La Fântâna Dorului, la cea de-a XIX-a editie
rn
În perioada 11-15 iulie 2019 se va desfasura la Simleu Silvaniei, cea de-a XIX-a editie a Festivalului International de folclor pentru românii de pretutindeni "La Fântâna Dorului". Festivalul aduce în orasul de sub Magura, copii si tineri, din tara si din comunitatile de români din diaspora, si are ca scop promovarea si valorificarea culturii traditionale în rândul iubitorilor de frumos. Manifestarea îsi propune întarirea ideii de unitate a românilor, de pastrare a obiceiurilor si traditiilor, a limbii si culturii românesti, atât în tara cât si în afara granitelor. Vor participa 15 formatii artistice din tara si strainatate.
Parada portului, cântecului si jocului popular va avea loc în data de 12.07.2019 de la orele 18.00. Spectacolele vor avea loc în zilele de vineri începând cu orele 19.00 si duminica începând cu orele 17.00, la Casa de Cultura a orasului Simleu Silvaniei.
Manifestarea este organizata si desfasurata de Clubul Copiilor si Asociatia Culturala "La Fântâna Dorului" din Simleu Silvaniei, în parteneriat cu Primaria si Consiliul Local al Orasului si Centrul de Cultura si Arta Salaj sub egida Ministerului Educatiei Nationale si a Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj.