Cuplurile salajene care nu reusesc sa aiba copii prin metoda naturala se pot adresa, de saptamana aceasta, clinicilor de fertilizare in vitro, pentru a beneficia de programul national lansat acum de Ministerul Sanatatii in scopul sustinerii financiare a acestor cupluri.
Prin program urmeaza sa fie ajutate, in acest an, 250 de cupluri, carora le va fi suportat din bugetul de stat costul unui tratament de fertilizare in vitro. In cazul in care procedura trebuie repetata, urmatoarele costuri financiare trebuie suportate de cuplurile in cauza.
Cuplurile care doresc sa participe in program trebuie sa se inscrie direct la centrele unde se fac astfel de tratamente. Cel mai apropiat centru de Salaj este in Cluj Napoca, insa fertilizari in vitro se fac si la Timisoara si la Bucuresti. Pot beneficia de tratament finantat de stat cuplurile cu varste intre 25 si 40 de ani, stabile de minimum 24 de luni si care s-au confruntat cu infertilitatea minimum trei ani. Prioritate vor avea cei care sunt la primul ciclu de tratament, in timp ce cuplurile care au avut trei sau mai multe cicluri fara succes sunt excluse din start. Excluse sunt si cuplurile in care unul dintre parteneri a fost sterilizat voluntar (spre exemplu prin vasectomie) si cele in care indicii de masa corporala sunt prea mari.
Stresul cotidian si varsta tot mai avansata la care cuplurile decid sa aiba copii, cu toate problemele de sanatate ce decurg de aici, fac ca numarul celor care se confrunta cu infertilitatea sa fie tot mai mare. Potrivit ginecologului Artur Focsa, rata cuplurilor cu probleme de fertilitate este si in Salaj in continua crestere, numarul lor fiind in prezent de ordinul sutelor. Specialistul salajean este de parere ca desi programul Ministerului Sanatatii este unul pozitiv, impactul sau nu va fi foarte mare. Si asta pentru ca, pe de-o parte, un singur ciclu de tratament are maximum 25 la suta sanse de reusita, iar pe de alta parte, numarul maxim de cupluri beneficiare, 250, este mult prea mic, in conditiile in care numai la Cluj sunt anual in tratament – potrivit lui Focsa – aproximativ 200 de cupluri.
Fertilizarea in vitro costa 2.000 de euro
Fara spirjinul statului, un cuplu trebuie sa plateasca pentru un ciclu de fertilizare in vitro la clinicile specializate din tara aproximativ 2.000 de euro. In strainatate, fertilizarea in vitro costa de la 100 de milioane de lei vechi in sus. Procedura consta in recoltarea ovulelor de la partenera, combinarea lor in laborator cu sperma partenerului si implantarea embrionilor viabili rezultati in uterul femeii.