In conditii normale meteo, specialistii Directiei Agricole Salaj considera ca recoltarea graului ar putea fi terminata la sfarsitul acestei saptamani. La nivelul judetului nostru au fost cultivate cu grau 5075 de hectare. Pana miercuri a fost recoltat graul de pe 4025 de hectare obtinandu-se 10.465 de tone. Asta inseamna ca s-a obtinut o productie de 2.600 de kilograme la hectar. Nu e mult, nu e putin. Nu e mult pentru ca mai marii agriculturii salajene se asteptau la o productie medie care sa se apropie de 3000 de kilograme la hectar. Nu e putin pentru ca in urma cu un an media era de 2300 de kilograme la hectar. Imbucurator este faptu ca din punct de vedere calitativ granele se prezinta bine: 14 la suta umidi-tate, 23-24 la suta gluten. Este adevarat ca in unele zone precum Sarmasagul, la Asocuatia agricola Salvadore, pe 115 hectare s-au obtinut 4.000 de kilograme de grau la hectar si pe unele tarlale din Carastelec si Nusfalau la fel. Asta insa n-a sporit cu mult productia medie la hectar. In jur de o mie de hectare cultivate cu grau mai sunt de recoltat pe parcele razlete din zonele de deal. Daca inainte de campania de recoltare graul se vindea cu 1-1,2 lei kilogramul, la ora actuala graul productiei 2011 a ajuns la 0,60-0,70 lei pe kilogram. Preturile mici au determinat fermierii sa-si puna recolta la adapost si sa astepte. Din cei aproximativ 20.000 de fermieri existenti in Salaj, in jur de zece mii au cultivat anul acesta grau. Asta insemna ca pe cap de fermier revin 0,50 hectare cultivate cu grau. Putin, fata de 1989 cand suprafata cultivata cu grau era in jur de 35.000 de hectare.