Fermierii salajeni se pregatesc sa livreze in tarile Uniunii Europene 55.000 de porci dupa decizia istorica de saptamana trecuta
Romania are liber la comercializarea porcilor vii si a carni de porc pe piata europeana
România va putea exporta porci vii în Uniunea Europeana începând cu luna octombrie a acestui an, trecerea tarii în anexa I a Deciziei europene fiind votata miercuri în unanimitate în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fara a fi cerute garantii suplimentare, a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
„Obtinerea acestui acord din partea Comisiei Europene permite României dupa o perioada istorica recâstigarea dreptului de a face export cu porci vii si cu carne de porc, nu doar în spatiul comunitar ci si în tari terte. Eforturile comune ale Reprezentantei României la Bruxelles si cele ale Ministerului Agriculturii si ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) au dat în sfârsit roade. Decizia se va aplica din momentul publicarii în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv în cel mult 15 zile de la aprobare. Deblocarea exportului de porci vii în spatiul comunitar prin trecerea tarii în anexa I a Deciziei europene va oferi producatorilor români posibilitatea de a intra si pe alte piete din afara Uniunii Europene”, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu pentru Agerpres.
Crescatorii de porci din România au solicitat în repetate rânduri, deblocarea comertului cu porcii vii catre Uniunea Europeana în conditiile în care tara noastra este teritoriu liber de pesta porcina clasica de peste 8 ani, iar acestia se afla într-o situatie dificila din cauza crizei generale a sectorului european al carnii de porc, determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Numai în ultimul an pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc de catre firme din Romania, au fost interzise spre comercializare in Uniunea Europena din anul 2003, pe motivul ca România folosea la aceea vreme, vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.
În anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pâna la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor românesti privind livrarile de carne de porc, considerând ca pesta stop_coloana porcina nu este înca tinuta sub control. În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unitatilor de procesare a carnii de porc din România sa iasa pe piata comunitara cu produse din carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica.
La cererea producatorilor români, România a solicitat Comisiei Europene, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855. Obtinerea acestei decizii a permis si comertul cu carne si produse din carne de porc produse în România, deschizând perspective favorabile producatorilor români, pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana.
Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 a fost esentiala, deoarece astfel s-a putut solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ceea ce a permis liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii porcinelor vii pe teritoriul Uniunii Europeane.
În Salaj se va scumpi carnea de porc
În Salaj, ultimele focare de pesta porcina au fost înregistrate în 2003. Potrivit Directiei Agricole Salaj, ’n judet avem ’nregistrate 12 ferme de porci cu un efectiv de aproxiamtiv 55 de mii de capete. Salajul nu are niciun abator autorizat pe raza judetului, animalele fiind transportate pentru sacrificare ’n judetele ’nvecinate, de exemplu ’n Satu Mare.
Duca Valentin, directorul Directiei Agricole Salaj, priveste cu incredere aceasta decizie a Uniunii Europene si considera ca: „decizia de a intra si Romania pe piata Uniunii Europeane, va ridica pretul pe kilogramul de carne de porc. Aceasta crestere de pret se va vedea la iarna, cand consumul de carne de porc creste considerabil fata de restul anului si va fi ’mbratisata cu brio de catre crescatori de porci”.
