Mai bine de jumatate dintre solurile Salajului sunt acide. Datorita acestui fapt, productia, fie ea de grau sau de porumb se diminueaza cu 20-30 la suta.Nu trebuie sa fii mare specialist pentru a verifica aciditatea solului. Acolo unde creste coada calului si pirul aciditatea este sporita. Corectarea aciditatii solului se face cu amendamente, iar operatiunea se numeste amendarea solului. Potrivit d-lui Ioan Bujita director coordonator adjunct in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, soluri cu o aciditate ridicata se afla in zonele Bocsa, Benesat, Carastelec, Agrij, Rus,etc unde de fapt de-a lungul timpului au fost aduse mari cantitati de amendamente. Amendamentele de Azo Targu Mures sunt cele mai indicate, afirma interlocutorul, pentru ca ele contin si 15 la suta azot, ceea ce duce la cresterea productiei cu 30-40 la suta. Amendamentele sunt gratuite, sau altfel zis ele sunt decontate de directiile agricole. Fermierii care doresc sa-si procure substante pentru amendarea solului, o pot face depunand un dosar la primaria in zona care se afla terenurile acide, cu o cerere in care sa se mentioneze cantitatea de produs. Ioan Bujita recomanda ca solicita-rile sa fie pentru cantitati mari, pentru a se amortiza transportul.
Fermierii pot corecta gratuit aciditatea solului
Articole
Sălaj: Încă o dispariție! Dacă ați văzut-o pe Andreea, sunați la 112
Joi noaptea, la ora 23:30, părinții Andreei-Denisa Baciu au cerut ajutorul polițiștilor din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Nușfalău pentru ași găsi fiica de 13 ani. Andreea Denisa este din localitatea Valcău de Jos și a plecat voluntar de la domiciliu și este de negăsit. Minora are 13 ani, înălţime aproximativ 1,60 m, constituție atletică, greutate aproximativ 50 kg, ochi căprui, păr brunet și lung. La momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare mov,…
Mai mult...Cum depun persoanele fizice declarația unică în 2025 și cât au de plată?
Începând din acest an, s-au schimbat modelul, instrucțiunile de completare și de depunere a formularului 212 „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”. Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Ca element de nouate, în anul…
Mai mult...