Documentele necesare si termenele pentru plata subventiilor
rn
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va achita în 2019 sprijinul cuplat vegetal pentru fermierii care sunt eligibili. Valoarea pe hectar a subventiei nu a fost înca stabilita, dar sprijinul cuplat este una dintre cele mai mari subventii. Ca sa nu pierdeti banii trebuie sa va grabiti sa depuneti la APIA documentele obligatorii.
rn
TERMEN 31 IANUARIE 2019!
SPRIJIN CUPLAT PENTRU CULTURA DE SFECLA DE ZAHAR!
rn
Pentru încasarea sprijinului cuplat la sfecla de zahar, aferent anului 2018, fermierii trebuie sa faca dovada comercializarii unei productii minime de 26.400 kg/ha, pe baza de factura pentru persoanele juridice si pe baza de adeverinta eliberata de fabrica de zahar pentru persoanele fizice, care se prezinta la APIA pâna la data de 31 ianuarie a anului urmator anului de cerere curent.
Pentru cultura înfiintata începând cu anul de cerere 2016, trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samânta certificata, în conformitate cu Legea nr. 266/2002.
Documentul oficial de certificare a lotului de samânta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea „samânta admisa pentru însamântare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea „Necesar propriu” si „Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate sau adeverinta eliberata de fabrica de zahar cu care fermierul a încheiat contractul de producere a sfeclei de zahar se prezinta la APIA pâna la data de 31 ianuarie a anului urmator anului de cerere curent.
rn
TERMEN 1 FEBRUARIE 2019!
SPRIJIN CUPLAT PENTRU LEGUME CULTIVATE ÎN SPATII PROTEJATE – SERE!
rn
Fermierii care beneficiaza de sprijin cuplat pentru legume în spatii protejate trebuie sa depuna la APIA, pâna la data de 1 februarie 2019, documentul oficial de certificare a lotului de samânta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea „samânta admisa pentru însamântare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea „Necesar propriu” si „Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate si factura sau bonul fiscal de achizitie a semintei.
Documentele care atesta calitatea semintelor certificate autohtone se vizeaza în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semintelor si materialului saditor de pe raza teritoriala în care fermierul îsi desfasoara activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea semintelor si materialului saditor. În cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de samânta.
Sprijinul cuplat se acorda pentru urmatoarele legume cultivate în sere:
a) tomate pentru consum în stare proaspata;
b) castraveti pentru consum în stare proaspata sau destinati industrializarii;
c) ardei pentru consum în stare proaspata;
d) varza pentru consum în stare proaspata.
rn
TERMEN 1 FEBRUARIE 2019!
SPRIJIN CUPLAT PENTRU LEGUME CULTIVATE ÎN SPATII PROTEJATE – SOLARII!
rn
Documentul oficial de certificare a lotului de samânta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea „samânta admisa pentru însamântare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea „Necesar propriu” si „Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate si factura sau bonul fiscal de achizitie a semintei, se depune la APIA pâna la data de 1 februarie a anului urmator anului de cerere curent.
Documentele care atesta calitatea semintelor certificate autohtone se vizeaza în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semintelor si materialului saditor de pe raza teritoriala în care fermierul îsi desfasoara activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea semintelor si materialului saditor.
În cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de samânta.
Sprijinul cuplat se acorda pentru urmatoarele legume cultivate în solarii:
a) tomate pentru consum în stare proaspata;
b) castraveti pentru consum în stare proaspata;
c) castraveti destinati industrializarii;
d)ardei pentru consum în stare proaspata;
e) varza pentru consum în stare proaspata;
f) vinete pentru consum în stare proaspata.