decembrie 5, 2025

Ferma sălăjeană Boglar Champ asigură 80 la sută din consumul intern de ciuperci

imagine-articol0_46099

Deși la Nușfalău se găsește una dintre cele mai moderne ciupercării din estul Europei și produce ciuperci ecologice, în țară nu se găsește nici un specialist și nicio firmă care să elibereze certificate bio. “Nu prea există cine să certifice bio ciupercile la noi, pentru că acum de abia se învață acest lucru. Dacă vreau să fac certificare bio, pur și simplu nu se poate, deoarece nu avem capacitatea în țara aceasta, că nu știe nimeni ce are de făcut, asta o spun din experiența mea. Suntem nevoiți să riscăm mult”, declara Nemeti Gergely, patronul SC Boglar Champ SRL, pentru o publicație cu profil agricol.

Fără substanțe chimice în ferma de la Nușfalău
Nemeti Gergely a pus pe picioare una dintre cele mai moderne ciupercării din Europa la vârsta de 30 de ani. Începuturile sunt prin anul 2003, când s-a întors din Ungaria. Acolo a câștigat bani cu care a început afacerea, acolo și-a însușit tainele… ciupercilor. Astăzi, la vârsta de 42 de ani, patronul de la Boglar Champ se poate mândri că ciupercile sale asigură 80 la sută din consumul intern. Cultivă ciuperci pe o suprafață de patru hectare. În cadrul fermei nu se folosesc deloc substanțe chimice. Chiar și dezinfectarea halelor se face cu aburi.

Peste 300 de locuri de muncă
Primarul comunei Nușfalău, Radu Mate, spunea că la Boglar Champ lucrează peste 300 de muncitori. “Majoritatea sunt localnici. Cupercăria asigură locuri de muncă pe tot parcursul anului. Dacă patronul va reuși să pună pe picioare și o fabrică de compost, inițiativă pentru care îl sprijinim, se vor crea alte noi locuri de muncă”. Așa că în Nușfalău numai cine nu vrea să muncească n-are de lucru. Tot de la primarul Mate aflăm că la început Nemeti a cumpărat o hală stop_coloana în Nușfalău cu o suprafață de 2.000 de metri pătrați. Asta prin 2003. Apoi s-a extins și la ora actuală firma are patru hale cu aproape 8.000 de metri pătrați. “Și să sperăm că investiția nu se va opri aici, pentru că în Nușfalău există forță de muncă”, a spus primarul Radu Mate.
200 de tone de ciuperci pe săptămână
Din surse din cadru fermei am aflat că la Boglar Champ se produc săptămânal 200 de tone de ciuperci champignon și pleurotus, din care 5 – 10 la sută merg la export în Italia și Ungaria, aproximativ 80 de tone. În momentele mai proaste se exportă 15 – 20 de tone săptămânal. Firma producătoare primește între doi și șapte lei pe kilogramul de ciuperci vândut, cele mai bune prețuri obținându-se la export.

Tehnologii ultra moderne
Nemeti Gergely a reușit să își doteze ciupercăria cu cele mai moderne tehnologii. “Totul este automatizat. De oriunde din lume, de unde am acces la internet, pot vedea tot ce se întâmplă. Dispunem, de exemplu, de sistem automat de stropit pentru ciuperci, care se reglează automat, după anotimp. De asemenea, avem și un depozit frigorific performant. Avem nevoie foarte mare de așa ceva, deoarece ciuperca trebuie păstrată între 0 și două grade. De asemenea, după ce ai cules-o, trebuie răcită la un grad în maxim o oră. Ciuperca trebuie vândută într-o zi. Dacă nu se vinde, se deteriorează și o aruncăm”, povestea Nemeti Gergely unui reporter agricol.