iunie 18, 2025

Femeie din Zalău, victimă a unei înşelătorii prin care era să piardă 50.000 de lei

bani

O femeie din Zalău a fost victima unei fraude de tip „spoofing”, ea fiind convinsă, în urma unui apel telefonic, să vireze aproape 50.000 de lei din contul său bancar într-un alt cont.

„Joi, 15 mai, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi prin plângere de către o femeie de 57 de ani, din municipiul Zalău, cu privire la faptul că, persoane necunoscute ar fi contactat-o telefonic şi, pretinzând că ar fi reprezentanţi ai unei unităţi bancare, ar fi convins-o pe femeia în cauză să transfere, din contul său bancar într-un altul, suma de 45.705 lei”,  a precizat, vineri, într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj.

În urma aspectelor sesizate şi a investigaţiilor efectuate de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău a dispus instituirea unei măsuri asiguratorii pe contul în cauză.

“Titularul contului în care au fost viraţi cei 47.705 lei a fost înştiinţat cu privire la dispunerea măsurii asiguratorii, constatându-se că şi persoana respectivă ar fi o victimă a atacatorilor. Cei 45.705 lei vor fi returnaţi în contul bancar al femeii de 57 de ani. Astfel, din aspectele constatate rezultă faptul că femeia de 57 de ani ar fi fost victima unei fraude de tip <spoofing>”, se mai arată în comunicatul menţionat.

Potrivit poliţiştilor, “spoofingul” este o formă de înşelăciune, în care atacatorii se folosesc de tehnologia Voice over IP (VoIP) pentru a-şi masca numărul real de telefon, făcându-l să apară ca şi cum ar fi un număr legitim sau asociat cu o instituţie cunoscută.

“VoIP este ca o conversaţie telefonică, dar, în loc să vorbiţi prin cablurile telefonice, vocea este transformată în date digitale care se transmit prin internet. Această practică poate fi exploatată în scopuri frauduloase, de aceea este important să rămâneţi vigilenţi şi să verificaţi autenticitatea apelurilor suspecte”, avertizează reprezentanţii IPJ Sălaj.  

Pentru a vă proteja împotriva acestui tip de spoofing, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj vă recomandă: dacă primiţi un apel neaşteptat de la o instituţie, este bine să fiţi precauţi; verificaţi informaţiile din mai multe surse. Încercaţi să verificaţi autenticitatea apelului printr-un canal de comunicare separat; nu oferiţi date personale/financiare! Nu furnizaţi niciodată informaţii sensibile, cum ar fi datele de autentificare sau informaţii bancare, în urma unui apel telefonic; dacă aveţi îndoieli, contactaţi direct instituţia, folosind informaţiile de contact oficiale.