Federatia Europeana a Jurnalistilor (EFJ) condamna atitudinea unor angajatori din sector care isi forteaza jurnalistii sa lucreze din redactii, aratand ca acest demers creste riscul de contagiune pentru intreaga populatie.
rn
Jurnalistii de la Graiul Salajului lucreaza deja de la domiciliu.
rn
"Federatia Europeana a Jurnalistilor (EFJ) saluta masurile luate pentru a asigura siguranta jurnalistilor in timpul pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, condamnam atitudinea unor angajatori din sector care isi forteaza jurnalistii sa lucreze din sala de stiri – redactii. In situatia actuala, sanatatea si siguranta jurnalistilor este prima noastra prioritate. Solicitam tuturor angajatorilor mass-media sa aplice principiile prevenirii, punand in aplicare toate masurile adecvate pentru protejarea sanatatii jurnalistilor la locul de munca", precizeaza Federatia, potrivit unui comunicat remis Agerpres, de Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind – SRJ MediaSind.
rn
Creste riscul de contagiune pentru intreaga populatie:
rn
EFJ a aflat de la filialele sale ca unii angajatori din acest sector refuza sa le permita jurnalistilor sa lucreze in regim de telemunca si condamna cu tarie aceasta atitudine iresponsabila, mentioneaza sursa citata.
rn
"Este inacceptabil faptul ca unii editori refuza sa permita jurnalistilor sa lucreze in telemunca. Instrumentele telematice de astazi permit executarea perfecta de la distanta a sarcinilor jurnalistice. Obligarea jurnalistilor sa se adune zilnic in sala de stiri creste riscul de contagiune pentru intreaga populatie. Acest lucru este complet iresponsabil!", a declarat secretarul general al EFJ, Ricardo Gutierrez.
Fiecare angajator trebuie sa se simta preocupat de epidemie si sa ia masuri pentru a o contracara. EFJ si-a anulat toate sedintele pana la 6 aprilie si a instruit personalul sau sa lucreze de acasa, ca parte a unui pachet de masuri pentru a face fata infectarii cu COVID-19.
rn
"EFJ se alatura Confederatiei Europene a Sindicatelor (CES) pentru a solicita Comisiei Europene si statelor membre ale UE sa puna in aplicare masuri de urgenta, cum ar fi relaxarea normelor fiscale in conformitate cu Pactul de stabilitate si crestere si normele privind ajutoarele de stat, in timp ce adopta legislatia ulterioara pentru eliberati imediat finantarea UE pentru a ajuta cei mai rai afectati. Aceasta trebuie sa includa sprijin financiar pentru lucratorii care sunt carantinati, suspendati de la locul de munca sau concediati din cauza COVID-19. O atentie deosebita trebuie acordata lucratorilor precare si non-standard (inclusiv jurnalistilor independenti), care sunt adesea excluse din aceleasi drepturi si protectii ca si ceilalti lucratori", precizeaza sursa citata.
rn