Ordonanța de Urgență 226/2020, adoptată de Executiv în ultima zi a anului trecut, agită tot mai tare spiritele în rândul bugetarilor. După primari și dascăli, cadrelele medicale reacționează și ele și acuză Guvernul că nu respectă legile propriei țări.
Ordonanța 226/2020 modifică peste 20 de acte normative și amână pensiile speciale ale primarilor și îngheață sporurile și salariile bugetarilor. În schimb, se acordă voucherele de vacanță în cuantum de 1.450 lei. De asemenea, se suspendă aplicarea pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2022. A fost decalat și un articol din legea privind salarizarea bugetarilor care prevede o indemnizație de vacanță la nivelul unui salariu de bază brut, noul termen fiind 1 ianuarie 2022. Din acest an ar fi trebuit ca, începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2021, cadrele didactice din domeniul medico-farmaceutic din universități să primească o indemnizație lunară egală cu 50% din salariul de bază al funcției de medic, medic stomatolog sau farmacist, corespunzător vechimii în muncă și gradului profesional deținut. Acest lucru se va aplica doar din 2022. Pensiile de serviciu ale multor categorii de bugetari, de la parlamentari, la cele militare de stat nu se vor actualiza cu rata inflației în 2021.
Federația Sanitas a lansat o petiție în mediul online prin care cere actualului Guvern să respecte Legea – cadru a salarizării bugetarilor. Aceasta prevede că ”în perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând ¼ din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018”.
“Legislativul României a aprobat o lege – cadru a salarizării bugetarilor, iar guvernul actual, proaspăt numit, caută <ieșiri> pentru a nu acorda, în 2021 creșterile salariale legale. Lovește, în principal, exact în acele categorii de personal care au fost deja discriminate prin modul în care legiuitorii au gândit sistemul de salarizare: infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali, personal TESA (economiști, juriști, referenți), personal de întreținere (bucătari, liftieri, fochiști, spălătorese, operatori telefonie, muncitori calificaţi şi necalificaţi, mecanici), asistenți sociali, operatori calculator din cadrul serviciilor de ambulanţă şi UPU etc. Nu iartă însă nici celelalte categorii de salariați care vor avea în continuare sporuri calculate prin raportare la salariul de bază din ianuarie 2018 (sporul pentru asigurarea continuităţii – pentru orele lucrate sâmbătă, duminică şi în sărbători legale, sporul de noapte/de tură, tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor şi sporul pentru orele de gardă). Așadar, în plină pandemie, când sistemele de sănătate și cel de asistență socială sunt atât de greu încercate, guvernul tratează angajații din aceste domenii cu rea-voință, adâncindu-le dezamăgirea, sporindu-le stresul și afectând astfel capacitatea de muncă unor oameni deja epuizați după 11 luni de luptă continuă în prima linie a frontului pandemic. Din perspectiva cetățeanului, indiferent ce persoane ocupă fotoliile de ministru și de premier, dacă instituția guvernamentală și-a asumat ceva, promisiunea trebuie respectată! În discuțiile din ultimele patru luni pe care Federația SANITAS le-a purtat cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Ministerului Muncii, ai Ministerului Finanțelor Publice și cu primul-ministru, ni s-a garantat că există resurse financiare pentru asigurarea creșterilor salariale prevăzute de lege începând cu 1 ianuarie 2021 şi pentru calcularea sporului de condiţii prin raportare la salariul aflat în plată. Dintr-o dată, aflăm că nu sunt bani la buget!”, spun sindicaliștii.
Personalul sanitar acuză Guvernul de discriminare, pentru că, în timp ce pentru acest sector nu se găsesc fonduri, statul alocă sume importante pentru alte cheltuieli.
“Actualii guvernanți declară că nu sunt resurse financiare suficiente pentru Sănătatea și Asistența socială din România. În schimb, există bani pentru conservarea pensiilor speciale, există bani pentru indemnizațiile sutelor de acoliți de partid care populează consiliile de administrație unde statul este reprezentat, există bani pentru mega-proiecte care, de 30 de ani, sunt doar pe hârtie și care, în realitate, satisfac obligațiile politice și interesele de grup”, acuză Sanitas.
“Noi, Sanitas, cerem Guvernului României să respecte legislația acestei țări! Cerem Guvernului să învețe lecția crizei sanitare pe care o traversează întreaga lume și să acorde importanța cuvenită Sănătății și Asistenței sociale! Cerem să asigure resursele necesare bunei funcționări a celor două sisteme, inclusiv pentru salarizarea corectă și nediscriminatorie a angajaților care se află, de mai bine de unsprezece luni în lupta cu noul coronavirus!”, e mesajul transmis de sindicaliști.
Pe pagina de Facebook a Sindicatului Sanitas Sălaj, personalul din sistemul sanitar e rugat să semneze în număr cât mai mare această petiție.
Și sindicatele din învățământ amenință cu proteste după ce Guvernul condus de Florin Cîțu le-a înghețat veniturile la nivelul anului 2020. Dascălii au inițiat o petiție online prin care cer majorarea salariilor profesorilor conform Legii 153/2017, modificată prin OUG 135 din 14 august 2020. Petiția amintește faptul că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% anul trecut în septembrie, dar Guvernul Orban a decis atunci amânarea pentru luna septembrie a anului 2021 a respectivei creșteri.
“Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, însă creșterea a fost amânată pe fondul pandemiei de coronavirus. (…) Acum suntem anunțați că majorarea de la 2 septembrie 2021 a fost amânată din nou pentru 2022, deși banii există! În data de 18 decembrie 2020, când încă era Ministru de Finanțe, Florin Cîțu afirma: <Salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4 din diferenţa până la 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spaţiul public. Ştiu şi mulţumesc premierului pentru înţelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanţelor a anunţat-o ieri, deci să nu mai avem discuţia despre asta în spaţiul public>. După ce a devenit premier, Florin Cîțu ne anunță că nu mai sunt bani, iar majorările salariale pentru profesori vor fi amânate până în 2022! Banii există, chiar Ministrul de Finanțe a spus pe 18 decembrie că majorările au fost prinse în buget. 10 zile mai târziu, după Crăciun, banii nu mai există! Guvernanții tratează în acest moment profesorii ca și cum ar fi treapta cea mai de jos a societății!”, spun dascălii.
Zilele trecute, Asociația Municipiilor din România și Asociația Comunelor din România și-au manifestat nemulțumirea cu privire la aceeași Ordonanță de Urgență, pe motiv că structurile administrației locale nici măcar au fost consultate, deși actul normativ le privea în mod direct.
„Constatăm cu dezamăgire că <practicile nesănătoase> ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. (…) Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative, este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare”, se arată într-un comunicat al Asociației municipiilor din România, condusă de primarul Clujului, Emil Boc.
La rândul lor, primarii de comune spun că vor ataca în instanță Ordonanța de urgență. „Guvernul României și-a depășit vădit competența, acționând discreționar, manifestând dispreț atât față de prevederi constituționale, cât și de prevederi legale, fiind în prezența unui exces de putere de o gravitate extremă, vătămând drepturile întregului personal din administrația publică locală, inclusiv drepturile autorităților administrației publice locale care funcționează ca autorități administrative autonome, precumpănitoare fiind principiul legalității și cel al autonomiei locale”, scrie în plângerea prealabilă formulată de Asociația Comunelor din România și trimisă Avocatului Poporului.
Să zică mersi că nu li s-au tăiat salariile, pensiile au fost tăiate cu 18,5 % încă din sept. 2020. Evident, pensiile de rând, cele speciale cresc constant. Liberali ați votat, premier repetent ați primit !
Degeaba ștergeți postările, premierul tot repetent rămâne
Premierul e tot repetent, degeaba ștergi mesajele!
Premierul e tot repetent
Premierul e tot repetent ?
Foarte bine fac ciumatii cacanii/bruni ca de aia i-ati ales !!!
Viață bună la buget!! Numai creșteri salariale, prime, sporuri, vouchere de vacanță! Pentru asta se împrumută acest guvern incompetent cu miliarde de euro?
Alo, cîțu-pâțu e tot repetent ?
Alo, gs, cîțu-pîțu tot repetent e ?
Alo, da premieru tot repetent e ?
Guvernul minte , minte luminata de farul calauzitor montat in varful stalpului Werner !
Tot repetent cîțu pâțu ?
Ce le tot lălăiți dragi lideri de sindicat ? Dați drumul odată la grevă! Urmați pași care sunt de urmat și dati-i drumul odată!!! Ăștia ce ne conduc o sa ne îngroape de vi!!!
Alo, alina, premierul tot repetent e ?