O autospecială a pompierilor s-a deplasat pentru a preveni o imaginară tentativă de suicid a unei tinere care „ameninţa” că se aruncă in gol.
Pompierii Detaşamentului Zalău au fost puşi pe drumuri, joi noaptea, de un beţiv internat la secţia de psihiatrie a Spitalului de Urgenţă din Municipiu. Bărbatul in varstă de 37 de ani a sunat la 112 şi a cerut intervenţia pompierilor pe motiv că iubita sa suferă o depresie şi se află pe pervazul unui geam de la etajul şapte al spitalului, ameninţand că se va arunca in gol. „Joi noaptea, in jurul orei 1.45, un individ ne-a informat prin 112 că prietena sa se va arunca de la etajul şapte al Spitalului Judeţean”, ne-a declarat locotenentul Lucian Jacodi, purtător de cuvant al ISU Sălaj. După ce s-a dat alarma in unitate, cinci pompieri s-au urcat in autospecială şi au luat drumul spitalului pentru a stopa tentativa de suicid a tinerei domniţe. Ajunşi la faţa locului pompierii au constatat că le-a fost făcută o farsă şi apelul era unul fals, la geamurile spitalului nici vorbă de o domnişoară pregătită să se arunce in gol. „Pompierii militari l-au resunat pe cel care a făcut apelul prin 112, insă ne-a spus că el nu a solicitat intervenţia pompierilor şi nici măcar nu se află in Zalău”, a completat Jacodi.
Cine este glumeţul debil?
Farsorul care i-a pus pe jar pe pompierii zălăuani este un bărbat in varstă de 37 de ani, internat luni la secţia de psihiatrie a Spitalului de Urgenţă Zalău, potrivit Codruţei Puşcaş, purtătorul de cuvant al spitalului. Cand l-au internat, medicii i-au pus diagnosticul de sevraj alcoolic, mai explicit teribilistul trebuie dezobişnuit progresiv de alcool. In noaptea de miercuri spre joi, bărbatul s-a manifestat agresiv.
90 la sută din apelurile prin 112 sunt false
Inconştienţa unor oameni face să fie destabilizată capacitatea de intervenţie a pompierilor militari. „Cert este că mergi la o alarmă falsă şi in acelaşi timp poţi fi solicitat la un caz real, iar in fiecare situaţie se deplasează obligatoriu cate patru-cinci oameni şi asta poate duce la destabilizarea capacităţii de intervenţie”, a declarat pentru Graiul Sălajului, inspectorul şef Adrian Chichişan. Anul acesta pompierii sălăjeni au avut cinci alarme false, cea mai de „efect” fiind o deplasare cu două autospeciale pentru un presupus incendiu in comuna Meseşenii de Jos. Potrivit unei statistici a Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, in luna octombrie, in judeţul Sălaj, au fost primite prin 112 un număr de 17.697 de apeluri. Din acestea numai 1.910 apeluri s-au dovedit a fi cazuri de urgenţă care au necesitat intervenţia Poliţiei, Ambulanţei, Pompierilor sau Jandarmilor.