Angajații din mediul privat ar putea rămâne de anul viitor fără zilele libere plătite, acordate în prezent în baza Codului Muncii.

Este vorba despre zilele de sărbătoare legale, 15 la număr anul acesta, respectiv 17 din 2024.

Un grup de parlamentari a depus deja la Senat un proiect de lege care prevede eliminarea acestora pentru angajații din mediul privat. Inițiatorii spun că demersul vine la solicitarea antreprenorilor, care s-au plâns că din cauza acestor zile libere plătite înregistrează pierderi financiare consistente.

Cele 15 zile libere plătite prevăzute de legislația în vigoare înseamnă, practic, aproape o lună de muncă, adică aproape un salariu întreg, plus contribuțiile aferente, pentru fiecare angajat în parte, la care se adaugă și concediul de odihnă, de minimum 20 de zile, de asemenea plătit de angajator.

Proiectul de lege prevede, în cazul în care nu se va renunța la aceste zile libere plătite, introducerea unor măsuri compensatorii pentru mediul privat.

Dacă va trece de Parlament, proiectul se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024.

Luna trecută, în Monitorul Oficial a fost publicată legea care introduce încă două zile libere plătite, începând de anul viitor: 6 ianuarie – Boboteaza și 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: 1 si 2 ianuarie; 24 ianuarie; Vinerea Mare, prima și a doua zi de Paști; 1 mai; 1 iunie; prima si a doua zi de Rusalii; 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei; 1 decembrie; prima si a doua zi de Crăciun.