Depopularea satelor salajene si romanesti, in general atinge cote alarmante. Motivele, sunt ele multe. Anii trec, batranii ne pleaca in lo-curi cu verdeata si fara suspine, iar sporul natural este de cativa ani buni tot negative. Amagirea tinerilor cu masuri fara acoperire financiara, precum Masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, ori Masura 141 -Sprijin pentru fermele de subzistenta, n-a dat niciodata roade. Mai ca nu exista asezare rurala salajeana din care sa nu fi disparut in ultimul sfert de veac cel putin zece la suta din populatie, 20 la suta din populatie sau chiar suta la suta. Apoi pe langa conditiile de trai deloc europene din unele sate ale noastre, mirajul occidentului este irezistibil pentru cei tineri si o necesitate pentru cei mai in varsta. Sansa unui loc de munca dincolo de granite a devenit unica pentru cei mai multI oameni, intr-un judet ca Salajul cu cifre alarmante in topul ratei somajului. In multe sate din judet casele au ramas goale. Oamenii au luat drumul strainatatii in cautarea unei vietI stop_coloanamai bune. Unii de intorc, altii uita complet de Romania, de care nici nu vor sa mai auda. Cel mai grav este faptul ca elevi de elita ai scolilor salajene, atat din mediul rural cat si din cel urban sunt atrasi in afara cu oferte de studii de nerefuzat. Prea putini mai revin pentru ca sansa unei reusite departe de tara este infinit mai mare pentru ei. Numai de la Colegiul „Silvania”, cei mai buni absolventI, este vorba de cel putin 20., au parasit Romania, in ultimii trei ani. Dupa ce s-au format ca oameni, drumul acestor copii se desparte de Romania – tara inzestrata cu daruri inimaginabile, dar condusa pe un drum ce pare fara viitor si fara speranta
Fara viitor si fara speranta
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...