Fara politica in spitale si fara nepotism

imagine-articol05_53130

 

Guvernul a adoptat saptamana trecuta, miercuri 16 noiembrie, o ordonanta de urgenta care prevede atât deschiderea functiilor de manager în spitale pentru toti cei care au competente, cât si faptul ca managerii de spitale nu mai pot detine functii în partide politice, potrivit spuselor ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu.

„Aceasta ordonanta este despre doua lucruri. Unu, este despre deschiderea functiilor de manager în spitale pentru toti cei care au competente. Doi, nu mai vrem politica de partid în spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, începând de astazi, detine functii de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Cazurile în care esti în acelasi timp si un chirurg bun, si un profesor bun, si un cercetator bun si manager bun nu sunt chiar atât de frecvente cum credeam”, este citat de Digi 24 miistrul Vlad Voiculescu.
Ministrul Vlad Voiculescu a mai spus ca a facut „un pas important” si pentru combatarea nepotismului din spitale prin extinderea conflictului de interese prevazut de legea 95/2006.
„Pentru a asigura o conducere cât mai profesionista a spitalelor, au fost extinse si incompatibilitatile pentru manager si ceilalţi membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil si, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri). Astfel, aceste functii devin incompatibile cu cele de conducere, administrare si control la nivelul partidelor politice sau al societaţilor comerciale”, precizeaza Guvernul într-un comunicat.
Astfel, este interzisa „detinerea de catre soţul/soţia, rudele ori afinii pâna la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, sef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte functii de conducere, inclusiv de natura administrativa, în cadrul spitalului la care persoana în cauza exercita funcţia de manager; alte situaţii în care managerul, sotul/sotia, rudele ori afinii managerului pâna la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natura patrimoniala care ar putea influenta îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager.”

Directorul de spital sa stea la serviciu stop_coloana

De asemenea, potrivit ministrului Sanatatii, managerul oricarui spital va avea un program fix, în care nu îsi poate parasi postul. Astfel, programul managerului se desfasoara între orele 8.00 si 16.00, iar „orice activitate medicala, didactica, de cercetare stiinţifica si de creaţie literar-artistica poate fi exercitata doar în afara acestui interval”.
„Nu mai vrem politica de partide în spitale. Nu doresc spitale conduse în functie de niciun interes politic, am avut destul asta în ultimii 25 de ani în toata tara”, a mai spus el.
Vlad Voiculescu a anuntat si ca va fi pregatit un ordin de ministru prin care reprezentantul pacientilor va face parte din comisia de concurs pentru ocuparea postului de manager. Acest ordin de ministru va fi gata saptamâna viitoare, a precizat Voiculescu.

Speta salajeana – directorul spitalului
din Jibou vrea sa fie senator PSD

Si in Salaj avem cazuri de manangeri de spital care sunt implicati in activitatea politica. Inginerul Boldea Gabriela este managerul Spitalului Orasenesc Jibou, dar in acelasi timp este si candidat pe lista PSD Salaj pentru un loc in Senat. Ea este pe pozitia a doua in lista PSD Salaj pentru Senat, fiind considerata o pozitie eligibila.
Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean Zalau, a fost in trecut implicat in politica. El a candidat in anul 1996 pentru fotoliul de primar al orasului Zalau, din partea PDSR, devenit intre timp PSD, si a obtinut locul trei, cu 2.142 de voturi, fiind in spatele lui Durcau Petru de la Conventia Democrata Romana (CDR) si Miron Chichisan, de la PUNR.