Noul Cod de Procedura Fiscala (NCPF) de la implementarea lui in 2015 a inregistrat nu mai putin de 18 modificari majore, majoritate prin Ordonante de Urgenta (OUG). De altfel, modificarea de la alineatul 1 al articolului 131 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, s-a realizat tocmai pe Legea nr.128/2019 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, mai exact de a corecta, ceea ce trebuia facut bun de la inceput. Modificarea aduce o schimbare importanta si anume inspectorii fiscali nu vor mai putea sa emita decizii de impunere, atunci când suspecteaza contribuabilii de frauda fiscala si vor fi obligati sa sesizeze Parchetul:

rn

32. Alineatele (1) si (2) precum si preambulul alineatului (4) ale articolului 131 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(1) Rezultatul inspectiei fiscale se consemneaza, în scris, într-un raport de inspectie fiscala, în care se prezinta constatarile organului de inspectie fiscala din punctul de vedere faptic si legal si consecintele lor fiscale, cu exceptia cazurilor în care se fac constatari în legatura cu savârsirea unor fapte prevazute de legea penala în legatura cu mijloacele de proba privind stabilirea bazei de impozitare care fac obiectul inspectiei fiscale, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 132. Procedura de aplicare se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
Aceasta modificare ajuta contribuabili sa nu plateasca nimic pana cand situatia lor penala se clarifica, in caz ca se confrunta cu doua proceduri, una penala si una administrativa, care ar putea duce la solutionari diferite. Modificarea nu survine din inteligenta Guvernului Dancila, ci din cauza unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauza Lungu si altii împotriva României (Cererea nr. 25129/06) prin care se arata ca "derularea simultan si în paralel a doua proceduri independente având ca obiect aceleasi fapte, care a determinat sectia penala a Curtii de Apel sa ajunga la o noua apreciere a faptelor respective, radical opusa hotarârii anterioare a sectiei comerciale a aceleiasi Curti de Apel, a adus atingere principiului securitatii juridice".

rn

Aceasta modificare va intra in vigoare, doar in momentul in care ordonanta guvernamentala, pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si alte masuri fiscal-bugetare, va fi fi adoptata si publicata in Monitorul Oficial.

rn

Indiferent de situatia politica, cauzata pentru batalia pentru putere si nu pentru interesul contribuabililor, pana la urma Statul Roman va trebui sa opereze aceasta modificare ca urmare a deciziei CEDO