Din sapte unitati de invatamant particular cate functionau anul trecut in judet, au mai ramas doar trei – doua gradinite si o scoala postliceala.
Criza pare sa-si puna amprenta si asupra invatamantului preuniversitar particular, aflat pe cale de disparitie in Salaj. Daca anul scolar trecut in judet functionau sase gradinite private si o scoala postliceala particulara, in acest an scolar au ramas, potrivit datelor primite de la inspectorul scolar general adjunct Mirel Matyas, doar doua gradinite si scoala postliceala. Din „peisaj” au disparut, astfel, doua gradinite (una din Simleu si alta din Zalau) ale Asociatiei Crestine de Caritate Samariteanul, care a anuntat anul scolar trecut ca nu mai poate sustine financiar cele doua unitati prescolare, Gradinita cu predare in limba engleza „Little Indians” din Simleu si Gradinita „Iacobs Well” din Zalau, toate patru figurand in evidentele Ministerului Educatiei ca avand inca valabila autorizatia de functionare. Au ramas pe pozitii, si in acest an, Gradinita „Sfanta inima a lui Iisus” – patronata de Asociatia „Maria Schinina” – si Gradinita crestina „David”, patronata de Biserica Baptista Maghiara, ambele unitati functionand in Zalau (prima cu 43 de copii, a doua cu 31).
La postliceal, functioneaza Scoala sanitara „Christiana”, unde sunt inscrisi 265 de cursanti.
Intrebat care considera ca este explicatia pentru aceasta slaba dezvoltare a invatamantului particular in judet, Mirel Matyas a apreciat ca de vina ar fi insuficienta initiativei private in acest domeniu. El a precizat ca „Inspectoratul Scolar nu reprezinta o piedica in calea investitiilor privat” si ca potentiali elevi ar fi daca si „calitatea serviciilor ar fi corespunzatoare”. O solutie de revigorare a invatamantului privat ar putea fi adusa de noua Lege a Educatiei Nationale, care propune finantarea de la bugetul de stat si a gradinitelor private si a unitatilor care scolarizeaza la invatamantul obligatoriu (clasele I-X), dupa principiul „finantarea urmeaza elevul”.