Salajenii traiesc in masa iluzia studiilor superioare. Cei mai multi fac facultatea numai sa fie facuta, pe principiul “cine stie”.
Salajenii se apuca de facultate fara sa mizeze pe o perspectiva dupa absolvire.
Pentru absolventii de facultate din judetul Salaj, sansele de angajare sunt minime. Oferta pietei muncii in judetul Salaj se adre-seaza, de mai bine de un an, la persoanele cu studii medii. Cei cu studii superioare pot ajunge oameni de afaceri sau trebuie sa plece in orase mai mari. In judetul Salaj, din cei 9038 de someri cati sunt la ora actuala, 1180 sunt persoane sub 25 de ani, conform informatiilor primite de la Agentia de Plasare a Fortei de Munca Salaj. Din absolventii anului 2009, mai bine de jumatate, 1192, au fost inscrisi in evidentele AJOFM. Din promotia anului 2009, s-au incadrat in munca 228 de persoane, care reprezinta un procent de pana la 15 la suta din totalul absolventilor din Salaj. Anul acesta, dintre absolventi, 154 s-au incadrat in munca prin AJOFM.

PIATA NU CERE CE OFERA FACULTATILE
Cele mai multe dintre specializarile facultatilor nu sunt conforme cu realitatea si nu se regasesc pe piata salajeana a muncii. In Cluj Napoca, orasul pe care il aleg cei mai multi dintre absolventii de liceu salajeni pentru a frecventa o facultate, cea mai mare concurenta a fost pentru meseriile de jurnalist, comunicator, avocat, psiholog, medic sau arhitect. Potrivit datelor publicate pe siteul AJOFM Salaj, nu exista niciun loc de munca vacant pe aceste domenii. Si facultatile din Salaj, chiar daca au toate locurile ocupate, nu se pot lauda cu absolventi care s-au angajat in domeniile pe care le-au studiat.

OSPATAR CU STUDII DE MARKETING
Majoritatea absolventilor sunt constienti ca sansele de angajare sunt minime, dar trag speranta ca o diploma ii va ajuta mai mult pe viitor. INu cred ca am vreo sansa sa ma angajez in domeniu, suntem foarte multi. Am absolvit acum la marketing peste 200 de persoane si nu exista cerere. Cel mai probabil ma voi angaja in alt domeniu, probabil in ospa-tarieI, ne-a declarat Carmen C., studenta in an terminal la specializarea Marketing a uneia dintre facultatile din Zalau.

EMIGRAREA – UNA DIN SOLUTII
Alti absolventi considera ca printre cele mai bune solutii este emigrarea. INu stiu ce sperante pot avea; eu termin Facultatea de Mecanica Zalau. Acum la stat sanse nu sunt, numai la privat daca imi gasesc. Printre primele solutii ar fi sa plec in strainatateI, a spus un student la Universitatea Tehnica Zalau.

FAC FACULTATE PENTRU A-SI PASTRA POSTUL
O categorie aparte a studentilor sunt persoanele care au un loc de munca si care, la o anumita varsta, aleg sa faca o facultate pentru pastrarea jobului. Multi nu recunosc acest lucru si invoca alte motive pentru care au ales facultatea: fie ca si-au dorit sa faca dintotdeauna o facultate, dar nu au gasit momentul potrivit, fie invoca motive financiare, cand de fapt este vorba de teama de a nu-si pierde postul in favoarea vreunui tinerel cu facultate. Ori faptul ca ai o facultate, poate duce si la mariri de salariu.
O moda printre salajeni
Pentru foarte multi salajeni facultatea este un moft. Daca vrei sa fii la moda, trebuie sa ai si facultate, asa ca mare parte din absolventii de liceu aleg o facultate fara a sti macar ce va iesi de pe bancile ei. Atata timp cat exista cineva care sa o plateasca, vor face facultate. Un astfel de moft costa intre 900 de lei pe an, la Universitatea Spiru Haret din Zalau si poate ajunge pana la 3300 de lei pe an, in cazul Universitatii Tehnice. La Universitatea Babes- Bolyai un an de studiu costa 1888 de lei, iar la Vasile Goldis in jur de 2000 de lei pe an. Daca calculam, reiese ca in trei ani, un student trebuie sa scoata din buzunar in jur de 7500 de lei, putand merge pana la 10.000 de lei. Ca sa nu mai vorbim de absolventii care aleg sa studieze in alte orase, unde pe langa studii, mai trebuie platite cazarea, mancarea si intretinerea, care ajung intr-un an la 10.000 de lei.