Asociaţii de proprietari şi jurişti profită de temerile cetăţenilor şi se oferă să incheie in nume propriu contracte de furnizare a apei contra unor sume de bani.
Noul regulament de facturare a apei „la comun” al Companiei de Apă Şomeş, care va intra in vigoare in data de 29 ianuarie, face loc unor speculanţi care fac afaceri pe seama cetăţenilor. Jurişti şi Asociaţii se oferă să contracteze in nume propriu serviciul de alimentare cu apă la blocurile de apartamente contra unor sume.
Nicoleta O., locatara unui bloc din cartierul Dumbrava Nord, ne-a spus că un jurist, căruia nu a dorit să-i dezvăluie identitatea, s-a oferit să preia responsabilitatea contractului de furnizare a apei potabile pentru blocul in care locuieşte femeia, să impartă cheltuielile pe apartamente şi să recupereze sumele aferente de la locatari, contra unui tarif lunar de 10 lei. Femeia este nemulţumită că, pe langă consumul de apă, va trebui să plătească 10 lei pentru un intermediar care să facă ceea ce pană acum au făcut angajaţii Companiei de Apă Someş.
In blocul respectiv locuiesc 24 de familii. Inmulţite cu 10 lei, rezultă că lunar in contul „contractantului” vor intra 240 de lei. Afacerea e una frumuşică, dacă ^binefăcă-torul^ mai ia 10-15 blocuri in custodie.
Aproximativ 2.000 de proprietari de locuinţe au semnat pană acum noile contracte cu furnizorul, reprezentand mai puţin de 10 la sută din numărul total de locuinţe din municipiul Zalău. In prezent, in urbea de la poalele Meseşului sunt doar 113 asociaţii de proprietari. Celelalte blocuri de apartamente ar trebui, conform noului regulament al Companiei de Apă, să-şi desemnzeze un reprezentant legal care să semneze in nume propriu noul de furnizare a apei potabile pentru toţi locatarii imobilului. Imputernicerea reprezentantului se va face prin incheierea unui proces-verbal semnat de majoritatea simplă a locatarilor, după cum ne-a explicat Marcel Zaharia, directorul Companiei de Apă Someş.