Guvernul a dat verdictul asupra masurilor de protectie sociala pentru sezonul rece 2011-2012. Administratiile locale vor face… ce vor putea. Efectele le vom vedea cand se lasa frigul.
In sedinta de Guvern de miercuri s-au aprobat noile masuri de protectie sociala. Ordonanta prevede ca subventia nediferentiata la combustibil pentru incalzirea in sistem centralizat este eliminata. Statul face astfel o economie importanta, economie care ii permite in schimb sa creasca bugetul Ministerului Muncii destinat ajutoarelor de incalzire pentru cetatenii care nu sunt racordati la sistemul centralizat. Pe langa ajutoarele date prin Ministerul Muncii, Guvernul lasa posibilitatea primariilor de a subventiona nediferentiat pretul gigacaloriei. In anii trecuti, subventia a fost acordata de Guvern CET-urilor, iar popula-tiei i se factura pretul deja redus, adica subventia se acorda nediferentiat pe categorii sociale. Ajutorul social, in schimb, se acorda in functie de veniturile membrilor familiei si bunurile pe care le detineau in proprietate. Plafonul maxim al veniturilor nete pe membru de familie a fost majorat acum de la 615 Ron la 786 Ron. Cum OUG nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial si nu au fost stabilite normele de punere in aplicare a legii, celelalte criterii de acordare a ajutoarelor nu se cunosc. Cert este faptul ca, practic, primariile sunt impova-rate acum sa acorde subventiile din bugetele proprii, in ciuda problemelor financiare cu care se confrunta. Daca nu o vor face, vor fi aratati cu degetul ca n-au vrut sa sprijine populatia. Pe speta data se contrazic acum alesii salajeni, si nu numai.
Lucian Bode, deputat PDL
Mai multi nevoiasi vor fi ajutati sa treaca iarna
Deputatul PDL, Lucian Bode, a sustinut vineri o conferinta de presa tocmai pentru a aduce la cunostinta salajenilor ca „principiul conform caruia statul ofera ajutoare sociale doar celor care au nevoie de el trebuie aplicat pe toate palierele, inclusiv cel legat de ajutoarele pentru incalzire”. Motivarea acestei masuri o reprezinta risipa si dezordinea din acest sistem, datorita careia au primit subventie atat cei bogati, cat si cei saraci. Mergand pe „unda” partidului, deputatul salajean spune ca numarul beneficiarilor ajutoarelor de incalzire va creste odata cu majorarea plafonului veniturilor, de la 200 de mii de gospodarii la 331 de mii de gospodarii. „Cert este ca acei consumatori vulnerabili vor plati exact cat au platit si anul trecut daca autoritatile locale vor plati, la randul lor, ajutoare de incalzire celor vulnerabili. (…) Autoritatile locale vor putea mentine facturile la acelasi nivel pentru cei in nevoie. Ele au libertatea sa dea subventii in continuare pentru toata lumea, sa le retraga total sau sa le combine cu ajutoarele de la bugetul local”, a subliniat deputatul Lucian Bode. Totodata, Bode mai spune ca, la Zalau, pretul gigacaloriei poate ramane nemodificat daca subventia acordata anul trecut va fi mentinuta de Consiliul Local si ii recomanda primarului Radu Capilnasiu sa nu se grabeasca in privatizarea Uzinei Electrica. Ar fi mai bine sa vada implicatiile noului Cod Fiscal, deoarece prin modificarile aduse vor intra, sau nu vor mai iesi, din vistieria Consiliului Local aproximativ 3 milioane de euro.

Gheorghe Pop, senator PSD
Mai multi salajeni „sunt ajutati” sa devina nevoiasi
In contradictie cu spusele reprezentantului salajean din arcul Puterii, vine declaratia senatorului PSD de Salaj, Gheorghe Pop. Acesta este de parere ca toti oamenii care isi castiga painea cinstit vor fi afectati de masura Guvernului. In plus, oamenii care castiga putin peste plafonul impus de Guvern vor fi adusi in pragul saraciei daca autoritatile locale nu intervin, iar Opozitia are in plan sa depuna o motiune simpla dupa inceperea sesiunii parlamentare. „Ne gandim la modul cel mai serios sa introducem o motiune simpla in Parlament. Ideea e ca nu Patriciu, Videanu sau {iriac vor fi afectati de noile masuri, ci oamenii care isi castiga painea cinstit. Marea majoritate a familiilor din mediul urban vor incasa din plin aceasta lovitura. Vor fi puternic loviti si, practic, adusi in pragul saraciei cei care castiga putin peste 780 de lei. Ma astept ca, pe viitor, sa fie si mai greu pentru primarii aflati in opozitie. Din nou, se pune o presiune foarte mare pe primarii, care nu vor avea de unde sa acopere ceea ce nu da Guvernul”, a declarat senatorul Pop. La nivelul Zalaului, anul trecut au beneficiat de subventia la incalzire 550 de familii, adica au platit gigacaloria la pretul de 170 de lei. Dintre acestea, 180 au beneficiat si de ajutorul de incalzire. Un calcul simplu, pentru a explica concret noile masuri luate de Guvern, cei 180 de beneficiari de anul trecut ar primi subventie si ajutor, iar restul pana la 550 ar achita gigacaloria la tariful nesubventionat de 530 de lei. Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, declara zilele trecute ca va acorda subventia la incalzire nediferentiat, deci zalauanii pot astepta linistiti sezonul rece.