decembrie 5, 2025

Fabrica de lactate Calion din Jibou este controlată de DSVSA in ancheta privitoare la imbolnăvirea copiilor din Argeș

imagine-articol0_49534

Bănuielile vizează sortimentul de brânză Telemea vacă Someș


Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj au demarat în cursul zilei de joi, 10 martie, o amplă anchetă la o fabrică de lactate din Jibou, la cererea colegilor lor din Argeș. 

Motivul pentru care a fost solicitată ancheta este că elevii Școlii 16 din Pitești care au ajuns la spital săptămâna trecută cu probleme digestive ar fi consumat la cantina școlii brânză telemea produsă la unitatea din Jibou.
DSVSA Sălaj confirmă că elevii din Argeș au consumat brânză de la Jibou, dar nu se pronunță încă asupra calității brânzeturilor produse aici.
Directorul executiv al DSVSA Sălaj, Cherteș Mircea Lucian, dă detalii despre anchetă într-un comunicat de presă, în care explică și traseul brânzei.
“Urmare a alertei înaintate de către DSVSA Argeș, din care rezultă suspiciunea că un episod din toxiinfecție alimentară la copii a fost cauzată din lotul 7 din sortimentul Telemea vacă Someș, produsă la un centru de prelucrare a lapte independent din județul Sălaj, vă comunic că ancheta desfășurată la unitatea de producție confirmă că aceasta a fabricat sortimentul și lotul incriminat în cantitate de 2.169 de kilograme, din care a livrat la un depozit alimentar din Pitești cantitatea de 1.050 de kilograme. Din această cantitate, depozitul alimentar a livrat unei firme de catering cantitatea de 15 kilograme, care a fost folosită la prepararea mesei destinate elevilor. Diferența de 1.119 kilograme a fost livrată la un număr de 108 unități de comercializare din județul Sălaj (694 de kilograme) și șapte unități din județul Cluj (425 de kilograme)”, spune Cherteș Mircea Lucian. stop_coloana

DSVSA Sălaj nu a găsit nimic, dar continuă ancheta
Reprezentanții DSVSA Sălaj susțin că “la controlul efectuat în data de 10 martie și 11 martie nu au fost găsite în stoc produse din lotul incriminat, nici la unitatea de producție, nici în rețeaua comercială”. “DSVSA Sălaj a dispus recoltarea unor probe de telemea vacă Someș din lotul următor existent în stoc care a fost fabricat în condiții identice de flux tehnologic; de asemenea a dispus recoltarea unor probe de lapte crud, saramură, ambalaje și teste de sanitație. Au fost dispuse măsuri de control medical al salariaților cu termen imediat. Probele au fost trimise la laboratorul DSVSA în vederea realizării analizelor, urmând ca în 72 de ore să avem rezultatele. Din anchetă rezultă că nu au fost înregistrate alte îmbolnăviri la consumatorii finali, cu excepția elevilor din Pitești. Până la această dată nu există elemente din care să rezulte contaminarea pe fluxul de producție. Până la această dată nu au fost identificate persoane din rândul salariaților ca posibili factori de contaminare a produselor. Ancheta este în desfășurare”, spune directorul executiv al DSVSA Sălaj, Cherteș Mircea Lucian.

Calion produce lactate la Jibou de 19 ani
Calion este singura fabrică de lactate din Jibou. A intrat pe piață în 1997. Produce lapte dulce, smântână, iaurt fin, lapte bătut de casă, brânză de burduf, brânză Focșani, cașcaval Penteleu, brânză fermentată Trapist, cașcaval Someș, brânză telemea de vacă și bivoliță, brânză de capră, brânză dulce de vacă, unt și urdă, conform site-ului firmei.