Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău (MJAZ) a înregistrat anul trecut rezultate importante pe toate palierele activității.
Pe lângă expoziții, evenimente, lucrări publicate sau cercetări, pe parcursul anului 2021, reprezentanții instituției s-au adaptat vremurilor pandemice și au organizat și expoziții online, dar au și îmbogățit patrimoniul cu mii de piese valoroase pentru istoria locală.
DigiHistory este programul prin care 68 de piese modelate 3D au putut fi admirate din orice colț al lumii.
Corina Bejinariu, managerul Muzeului Județean, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă faptul că anul trecut s-a realizat scanarea fotogrammetrică și modelarea 3D a 189 de piese de patrimoniu din dotarea instituției. Programul online de expoziții a presupus, pe lângă partea tehnică, expunerea a 68 dintre piese pe platforma internațională Sketchfab. Pe pagina web a MJAZ puteți admira piese de patrimoniu din colecțiile Neolitic 3D – primii olari; Ceramică din epoca bronzului (I); Ceramică din epoca bronzului (II); Etnographica 3D – Ceramica olarilor din Sălaj; recuperare patrimonială și valoare identitară: colecția de ceramică a muzeului, într-o contextualizare antropologică; lăzi de breaslă; floarea spăcelului sălăjean; mărci de proprietate militară din zona nord-vestică a Daciei romane ; Dacica 3D – Oalele-recipientele dacice pentru preparat hrana și colecția de artă plastică de secol XX.
Tot anul trecut, angajații Muzeului au finalizat procesul de reverificare a inventarelor bunurilor culturale aferente colecţiilor și întocmirea listelor de gestiune, a fost realizată verificarea prin sondaj a inventarelor bunurilor de patrimoniu de către Comisia de verificare a inventarelor și a fost finalizată organizarea depozitului de artă în noul spațiu închiriat pe durata lucrărilor de reabilitare a Galeriei de Artă ”Ioan Sima”.
60 de piese de ceramică rară, în patrimoniul sălăjenilor
Patrimoniul Muzeului Județean s-a îmbogățit anul trecut prin achiziționarea unei colecții de ceramică de Zalău, formată din 50 de piese de Zalău de secol XIX, și alte 10 piese realizate în alte centre de olari.
”A fost o achiziție unică în istoria muzeului, aceste piese fiind foarte rare în colecții private și în gospodăriile sătești sălăjene sau clujene. Chiar și piața de antichități oferă foarte rar piese de acest gen, iar oportunitatea de a fi achiziționate de un muzeu este deosebit de rară. Importanța colecției stă în faptul că piesele sunt reprezentative ca decor pentru prima perioadă a secolului XIX – decor de influență posthabană, iar starea lor de conservare este foarte bună. Importanța achiziției este dată și de faptul că muzeul deține un număr relativ mic de piese ceramice de Zalău de secol XIX, iar aceste bunuri completează considerabil lotul de ceramică zălăuană, o marfă, considerăm noi, reprezentativă pentru identitatea culturală locală, istoria și arta populară locală, recunoscută și în context național, internațional”, a declarat Corina Bejinariu.
Tot pe parcursul anului trecut, specialiștii Muzeului Județean au reușit să întocmească 275 dosare de clasare pentru piese din colecţiile arheologie şi etnografice, au fost realizate 210 de fişe analitice de evidenţă pentru piesele de arheologie şi artă plastică, istorie și etnografie, numismatică și au fost întocmite 90 de dosare de restaurare.
Pe segmentul de restaurare, nu mai puțin de 223 de piese din bronz şi fier provenite din cercetările arheologice, 7 piese numismatice, 92 de piese din material ceramic provenite din cercetările sistematice și preventive au fost restaurate și îmbogășesc astăzi colecția instituției. Totodată, s-a realizat conservarea curativă a pieselor ceramice provenite de pe șantierele de la Zăuan, Pericei, Sutor și Sânmihaiu Almașului, dar și a 15 piese din colecțiile de lemn și textile a fondului etnografic. În total, au fost întocmite 1348 de fişe de conservare pentru patrimoniul arheologic, etnografic și de artă și au fost introduse în inventare un număr de 1.300 de poziţii, reprezentând artefacte rezultate din cercetări și achiziţii.
Pentru partea de restaurare a pieselor din fier, Muzeul Județean a încheiat un protocol cu Spitalul Județean. În baza protocolului, 36 de piese din fier au fost radiografiate cu aparaturile unității medicale.
În 2021, au fost înregistrate și primele venituri obținute din consultanță și modelare 3D pe care Muzeul Județean din Zalău a oferit-o, prin specialiștii angajați aici, altor muzee din țară. Din acest motiv, dotările instituției vor fi diversificate anul acesta și vor putea fi atrași mai mulți bani în bugetul instituției ca venituri proprii.