Galeria de Arta "Ioan Sima" ii asteapta pe salajeni la vernisajul expozitiei "Cetati, castele, conace din judetul Salaj. Povestea unei încaperi", care avea loc luni, 27 mai, la ora 12. Expozitia organizata de Muzeul Judetean de Istorie si Consiliul Judetean Salaj este coordonata de catre Dan Bacuet Crisan si Sanda Bacuet Crisan si se refera la cetatii, conace si castele din Salaj, fiind parte dintr-un proiect de cercetare care are mai multe etape.
rn
Vernisajul consta intr-o parte de muzeografie, care cuprinde operele de prezentare a acestor obiective cu fotografii care prezinta locatia, monumentul in sine, elemente de architetura, care intereseaza oamenii de stiinta, dar care pot fi interesante si pentru publicul iubitor de istorie. Langa ele vor fi expuse o parte din artefactele cele mai reprezentative descoperite in sapaturile arheologice de la aceste cetati medievale, spre exemplu Cetatea de la Marca, cetatatea de la Chieud, sau castelul Bathory de la Simleu Silvaniei.
In cazul conacelor sau al obiectivelor unde nu s-au facut sapaturi archeologice, vor fi doar panouri cu istoricul si evolutia cladirii.
"Povestea unei incaperi" este o exemplificare figurativa a ceea ce s-a intamplat cu aceste obiective de la destinatia initiala la situatia lor dupa terminarea celui de al doilea razboi mondial, o parte din ele avand un destin tragic,. De exemplu, un conac sau un castel a ajuns sa ajunga sediu de C.A.P., iar expozitia isi propune sa exemplifice din punct de vedere muzeografic cum a evoluat una dintre astfel de incaperi. Daca la inceput are mobilier de secol XIX, cu carti, cu birouri, cu tocurile de scris, tablourile de familie, dupa epoca comunista se transforma intr-un birou de C.A.P., astfel ca vor fi expuse obiecte si steaguri din perioada comunista, indemnuri de inscriere in colectiv, cu inventare din vremea respectiva. In ultima etapa a acestor obiective, au ajuns sa ruina.
Expozitia se vrea o etapa muzeografica, urmand ca la sfarsitul anului sa avem si un volum tiparit cu aceste cetati, castele si conace din Salaj, cu documentatie grafica si date stiintifice despre ele, care se va adresa oamenilor de stiinta, dar si celorlalti care nu sunt de specialitate, in asa fel incat sa cunoasca tot ceea ce inseamna patrimoniu in Salaj legat de cetatii, castele si conoace si cronologia lor, ne-a declarat coordonatorul Dan Bacuet Crisan.
rn