Descoperiri aparute pe traseul unor drumuri din Transilvania
rn
Muzeul Judetean de Istorie si Arta (MJIA) Zalau invita publicul amator de cultura, dar nu numai, marti, 20 noiembrie, incepand cu orele 13.00, la vernisajul expozitiei „Drumul sarii – Drumul tarii”, realizata in colaborare de sase muzee din Transilvania (Muzeul Judetean Satu Mare, Muzeul Municipal Dej, Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Muzeul National al Carpatilor Rasasriteni – Sf. Gheorghe si Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca).
rn
Potrivit reprezentantilor Muzeului din Zalau, expozitia reuneste o bogata si inedita asociere de piese arheologice (unelte si dispozitive) descoperite in exploatarea preistorica de sare din zona Bailor Figa, precum si o serie de descoperiri aparute pe traseul unor drumuri pe care aceasta resursa era distribuita spre zonele lipsite de sare.
rn
Asemenea drumuri au traversat si zona actuala a Salajului si sunt minutios descrise in documentele medievale. Expozitia este completata cu o serie de postere cu informatii despre exploatarea acestei resurse minerale extrem de importante pentru viata oamenilor si animalelor, cu o paleta larga de intrebuintari cotidiene.
rn
Un catalog generos (de circa 100 pagini) ofera informatii suplimentare despre sare si importanta ei, modalitati de exploatare din preistorie pana in zorii epocii pre-capitaliste, despre sursele de sare din Transilvania, rutele si modalitatile traficului cu sare, etc.
rn
in contextul centenarului Marii Uniri, titlul expozitiei este mai mult decat inspirat. Sarea ca si resursa si caile pe care era distribuita au avut un rol important in agregarea unor centre de putere in preistorie si ulterior, la inceputul Evului Mediu au contribuit la cristalizarea unor structuri politice romanesti in aceasta parte a Transilvaniei, cum ar fi „tara lui Gelu”.
rn
Expozitia va fi deschisa pentru public la Muzeul de Arta ”Ioan Sima” din Zalau pana dupa sarbatorile de iarna.