În urmă cu câţiva ani am participat la o conferinţă de presă organizată la sediul unei multinaţionale prospere din Zalău. La acea conferinţă de presă a participat şi „patronul cel mare” venit tocmai din străinătate pe „moşia” din România să constate cum merg afacerile. La un moment dat i-am adresat acestui investitor străin două întrebări; Domnule patron, sunteţi mulţumit de productivitatea muncii? Iradiind de bucurie, patronul a răspuns că la nivelul fabrici, datorită productivităţii munci au crescut încasările, dar şi solicitările venite din parte beneficiarilor. “ntrebarea a doua a tras o cortină de umbră peste faţa patronului: Domnule patron, dar de ce le daţi angajaţilor din România, în cazul nostru din Zalău, doar 300 – 350 de euro, în timp ce altor angajaţi de-ai dumneavoastră din alte ţări le daţi 1.500 – 2.000 de euro pe lună? Cum spuneam, zâmbetul de pe faţa patronului a pălit, iar acesta a găsit un răspuns aproape elgant: „Stiţi, noi am putea să dăm salarii mai mari… dar atunci la poarta fabricii ar veni foarte mulţi oameni să se angajeze, iar noi nu o să-i putem angaja pe toţi”. stop_coloana Oare cum ar fi dacă un parlamentar de-al nostru ar trăi măcar o jumătate de an – soţul, soţia şi un copil – dintr-un venit lunar de 1.200 de lei? După o astfel de experienţă, senatorul sau deputatul nostru ar înţelege că trebuie să găsescă soluţii legislative optime pentru o creştere economică spectaculoasă în vederea creşterii salariilor. Cu siguranţă nu s-ar mai ocupa de gargara demagogiei politice. Numai că cel sătul nu-l crede pe cel flămând şi în nesimţirea lor politicienii noştri îşi votează salarii fabuloase şi pensii nesimţite. I-aş invita pe cei ce ne fac legile să lucreze pe o bandă de lucru la o multinaţională din Zalău timp de şase luni cu un salariu aproximativ 350 de euro pe lună. Ar fi o lecţie nesperat de educativă pentru viitoarele exerciţii democratice. Dar, ia păr din palmă.
Exerciţiu de democraţie
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...