Prin Programul SHAVIT Romania, in judeţul nostru vor fiinţa cel puţin15 ferme zootehnice şi două fabrici de prelucrare a laptelui.
Ieri la sediul Unităţii de Ameliorare şi Reproducţie in Zootehnie Sălaj, 34 de fermieri din judeţ s-au prezentat pentru a-şi exprima dorinţa de a accesa Programul SHAVIT Romania cu proiecte strategice integrate, finanţate prin fonduri europene in programe de cofinanţare „in transfer de echipamente şi tehnologii din Israel şi in servicii de desfacere” Ing.Ioan Chereches, doctor in zootehnie, cel care se ocupă de implementarea acestui program in Sălaj ne-a explicat in detaliu despre ce este vorba.
INVESTIŢIE PLĂTITĂ CU LAPTE
Pentru atragerea tinerilor fermieri in zona rurală, pentru modernizarea zootehniei sălăjene, in vederea valorificării experienţei in creşterea ani-malelor, incepand din acest an se doreşte demararea acestui proiect in judeţul nostru. In ce constă de fapt acest proiect? Lansarea la nivel naţional a construirii a peste 1.000 de ferme de vaci de lapte, cu efective de la 75 la 300 de capete. La intalnirea de ieri, crescători de bovine din Jibou, Bodia, Cuzăplac, Zimbor, Şimleul Silvaniei, Dobrocina, Bobota, etc au optat pentru a accesa Programul SHAVIT in cele două forme. Astfel, 11 fermieri s-au inscris pentru ferme de bovine de 75 de capete, cu posibilitatea de extindere, iar 4 pentru ferme de 300 de capete. Lista rămane deschisă pentru că la nivelul judeţului nostru vor lua fiinţă cel puţin 15 ferme,cu o fabrică de prelucrare a laptelui, iar la nivel zonal o fabrică de lapte praf. In primii ani toată producţia va fi destinată exportului, pană cand laptele şi produsele lactate vor acoperi in intregime valoarea investiţiei. Preţul laptelui este stabilit la 1 leu pe litru.
UN AN IN SUA PENTRU SPECIALIZARE
Cum spuneam, lista rămane deschisă. Cei interesaţi pentru inscrierea in Programul SHAVIT trebuie să indeplinească următoarele condiţii: să fie cu varsta sub 40 de ani; familia tanărului să deţină in gospodărie animale (taurine); să aibă pregătire superioară sau pregătire medie; să deţină in proprietate cel puţin 0,55 hectare teren agricol; să se oblige să participe la programul de pregătire profesională, cu deplasare pentru un an in SUA, pentru un stagiu la ferme zootehnice (cheltuieli prevăzute in proiect).
Cererile de inscriere se mai pot depune la OARZ Sălaj pană luni, 4 octombrie 2010.