Europarlamentarul sălăjean PNȚCD Cristian Terheș consideră că Austria trebuie sancționată exemplar după ce ne-a blocat accesul în Spațiul Schengen, “pentru a da de gândit oricărei țări care va mai îndrăzni să nedreptățească România”.

Potrivit politicianului, o serie de rapoarte economice arată că 7% din PIB-ul Austriei vine din România.

“Prin urmare, prin orice cumpărați de la o firmă cu capital austriac, contribuiți direct la creșterea puterii economice a unei țări care vrea să oprească dezvoltarea României și să-i țină pe români saraci. Ce a făcut Austria este o agresiune la adresa României, prin urmare reacția României și a românilor trebuie să fie pe măsură”, spune Cristian Terheș.

Europarlamentarul sălăjean e de părere că actuala clasa politică nu va avea curajul necesar pentru a reacționa împotriva Austriei, astfel că le cere românilor de rând să ia atitudine.

“E irelevant cine e în spatele acțiunii Austriei de a bloca accesul României în spațiul Schengen. Se stă prea mult și se speculează pe ipoteze teoretice, în loc să se analizeze faptele: Austria a votat împotriva accederii României în spațiul Schengen pe argumente vădit mincinoase. Prin urmare, acțiunea Austriei a fost una ostilă, complet nefondată, de evidentă rea credință, care trebuie sancționată exemplar. Austria trebuie dată exemplu și făcută să plătească cu vârf și îndesat, astfel încât data viitoare o altă țară să se gândească de două ori dacă vrea să fie săgeata unor interpuși sau să nedreptățească România pentru a obține puncte electorale în bătălia politică internă”, declară europarlamentarul sălăjean.

Acesta îndeamnă românii să boicoteze toate firmele cu capital austriac și produsele făcute în Austria, iar dacă au conturi la băncile cu capital austriac să își mute banii în altă parte.

Karl Nehammer nu se teme de boicotul românilor

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, spune că un eventual boicot al companiilor austriece din România și Bulgaria ne-ar dăuna mai degrabă nouă, decât lor.

„Aici trebuie făcută o distincţie: una e o problemă de politică de securitate, iar cealaltă este o problemă de politică economică”, a afirmat cancelarul, cu mențiunea că firmele austriece “aduc întotdeauna bani la bugetul ţării şi oferă locuri de muncă”.

Numeroase petiții online, după votul din 8 decembrie

După votul Austriei din 8 decembrie, în urma căruia România a rămas în afara Spațiului Schengen, în mediul online au apărut o serie de petiții, inițiate de cetățeni nemulțumiți de atitudinea politicienilor de la Viena.

Una dintre petiții, intitulată “Spune NU produselor din Austria! Cumpără românește!”, ne îndeamnă “să nu mai cumpărăm produse din Austria, să nu mai alimentăm de la benzinării austriece, să nu mai facem tranzacții la bănci austriece și să nu mai mergem la schi, la munte, în Austria”.

O altă petiție, cu titlul “Semnați pentru naționalizarea sistemului energetic și boicotarea companiilor austriece!”, a adunat peste 50 de mii de semnaturi în doar câteva zile.

Semnatarii petiției solicită Guvernului României demararea următoarelor acțiuni în regim de urgență: demisia ministrului Energiei, Virgil Popescu, naționalizarea companiei Petrom (achiziția pachetului majoritar de acțiuni de la OMV, de către statul român), naționalizarea companiei Rompetrol, reglementarea prețurilor energiei și carburanților până la încetarea conflictului militar din Ucraina. 

“România deține a doua rezervă de petrol din Uniunea Europeană (după Norvegia) și a treia din Europa (după Norvegia și UK), iar românii sunt jefuiți de companiile străine care exploatează zăcămintele!”, spun inițiatorii petiției.

Aceștia mai solicită declararea sistemului național energetic – obiectiv de interes strategic național, naționalizarea sistemului energetic românesc (a tuturor companiilor extractoare și producătoare), alocarea resurselor necesare modernizării companiilor extractoare și producătoare de energie, alocarea resurselor care să permită tuturor consumatorilor casnici să devină producători de energie verde, fără plafon limită la accesarea fondurilor pentru panouri fotovoltaice, obligativitatea fiecărei instituții publice de a-și amplasa panouri fotovoltaice.

“Vrem Petrom înapoi!” sau “Naționalizarea tuturor resurselor României” sunt alte petiții inițiate în mediul online imediat după votul negativ al austriecilor cu privire la intrarea noastră în Schengen.

sursa foto: Facebook