Zilele trecute a fost lansat un volum de retete culinare sub titlul "Africa-Europe Cookbook: A selection of Recipes from the two Continents". Volumul a fost realizat pe banii Serviciului de externe al Uniunii Europene. Referitor la realizarea acestui volum ambasadorul UE pe langa Uniunea Africana a scris ca "pentru a pregati aceasta carte de bucate sa apelat la comisarii atat al Uniunii Africane cat si la cel al Uniunii Europene si la colegii implicati in construirea relatiei Europa-Africa". Contributia fostului comisar european Corina Cretu la acest volum a fost o reteta de facut sarmale. Doar ca din descrierea in engleza a sarmalelor, de catre Corina Cretu, ar rezulta ca aceste pe langa o posibila origine evreieasca, ar avea si o origine dacica. Descrierea a facut obiectul unor ironii din partea lui Dan Alexe, un scriitor, cineast, jurnalist si traducator roman stabilit in Belgia, premiat la diverse festivaluri internationale in urma filmelor realizate. Alexe intr-o postare pe facebook a scris referitor la descrierea sarmalelor de catre fostul comisar european si actual europarlamentar salajean, in mod ironic ca: "Dacii cunosteau orezul si faceau sarmale… Corina Cretu a mers la Bruxelles hotarita sa faca ceva pentru tara, asa ca a inceput prin a le spune europenilor ca sarmalele sunt dacice. Iata aceasta contributie a Corinei Cretu la minunatul volum "Africa-Europe Cookbook: A Selection of Recipes from the two Continents", tocmai iesit din tipar… Careva sa zica sarmalele ne vin de la daci, iar cuvantul… nu se stie de unde."

rn

"Corina Cretu -a mai scris Alexe pe facebook- va fi probabil indignata sa auda ca atat mancarea cat si cuvantul ne vin direct de la turci, ca "sarma" e pur si simplu participiul de la verbul “sarmak” = a infasura, a inveli. Putem folosi verbul "sarmak" pentru a spune, de pilda: "senin evini polis sarm?s" = casa ta e inconjurata (sarma, sarm?s) de politie; sau: "senin bas? aptall?k sarm?s" = capul tau e invelit (sarmak, sarm?s) in prostie."

rn

"Dar e bine ca am trimis-o pe Cretu la Bruxelles sa ne laude, suntem mandri ca dacii cunosteau orezul, e çok güzel (foarte fain)" a scris in incheiere, Dan Alexe, in postarea sa.

rn

La urmatorul volum ii recomandam Corinei Cretu, de la partidul lui Ponta, Pro Romania sa incerce o reteta pe baza de lebenita de Salaj…de la bariera de la Como.

rn