Dupa ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a facut anuntul public ca fermierii vor primi 70% din platile directe pe suprafata, începând cu primul minut din 16 octombrie, spunand ca peste 247.000 de dosare de subventii au fost aprobate pentru plata la nivel national, europarlamentarul salajean Daniel Buda cere demisia lui Daea, pentru ca 93.000 de fermieri au fost lasati cu ochii în soare de "populistul si incompetentul" ministru al Agriculturii".
rn
Intr-o postare pe pagina oficiala, europarlamentarul Daniel Buda atrage atentia ca zeci de mii de fermieri sunt lasati de izbeliste de ministrul Daea.
"Fermierii din România sunt din nou victime sigure ale populismului propovaduit de ministrul Agriculturii, Petre Daea. Un populism care, daca l-ar durea, ar striga ca din gura de sarpe. Desi cu putin timp în urma ministrul Daea a anuntat cu surle si trâmbite faptul ca fermierii români, gratie eforturilor incomensurabile ale domnie sale, vor fi beneficiarii directi ai unei sume de 23 euro/hectar din fondul de criza al Comisiei Europene cuvenit României, într-o conferinta de presa maraton, calare pe calul alb al biruintei, lovindu-se cu caramida în piept si înduiosat pâna la lacrimi de eforturile fermierilor în a face fata dificilei îndeletniciri agricole, acest Don Quijote de la Mancha al agriculturii românesti proclama victoria recuperarii celor 16 milioane de euro de la Bruxelles si anunta opinia publica interesata ca fermierii vor primi în scurt timp 23 de euro la hectar.
Lasam la o parte faptul ca discursurile triumfaliste sunt de sorginte comunista, o epoca probabil draga domnului ministru, ar trebui ca domnia sa sa înteleaga ca în fisa postului de ministru scrie ca pentru salariul pe care si-l ia în fiecare luna trebuie sa se asigure ca fermierii sunt tratati în mod corect de autoritatile statului. Si ca fermierii ar trebui sa primeasca informatiile întocmai si la timp pentru a-si face planul de actiune pentru a obtine recoltele cu care se bate în piept. Asa ar trebui sa fie într-o tara normala, condusa de "oameni cu scaun la cap". Nu a fost sa fie. Zilele acestea, fermierii au avut o surpriza mare cât Casa Poporului când au verificat conturile si au constatat ca, de fapt, cei 23 euro sunt acordati pe exploatatie si nu pe hectar. Curat, murdar, coane Daea! Nu credeti ca este o diferenta cam mare între ceea ce spuneti si ceea ce faceti? În goana dupa o imagine a unui om apropiat de fermieri, i-ati mintit fara sa clipiti si le-ati vândut iluzii. I-ati pus pe acestia în situatia ingrata de a ramâne fara raspuns în fata furnizorilor de inputuri, acolo unde s-au îndatorat bazându-se pe spusele dumneavoastra ca vor beneficia, la un moment dat, de sute sau chiar mii de euro, bani care sa îi ajute sa supravietuiasca în hatisul birocratic pe care, cu onor, îl pastoriti. Mai mult, declaratiile contradictorii demonstreaza împrejurarea ca nu aveti proprietatea vorbelor si sunt de natura sa decredibilizeze însasi Comisia Europeana, institutie care a fost singurul partener constant al fermierilor români. Domnule Daea, stiti bine ca nu competentele dumneavoastra, ci doar fondurile europene au adus agricultura la nivelul la care sa va permiteti astazi, în mod nedrept, desigur, sa va bateti cu caramida în piept si sa va autoproclamati "cel mai bun ministru al agriculturii", aproape de fermieri. De fapt, nu sunteti altceva decât un exponent al populismului, al grandomaniei, iar ramânerea dumneavoastra în aceasta functie aduce prejudicii grave si iremediabile nu doar fermierilor pe care i-ati lasat astazi cu ochii în soare, ci întregului sector agricol românesc.
Demisia, domnule Daea!", este mesajul transmis pe pagina oficiala de facebook a europarlamentarului Daniel Buda.
Daniel Buda este europarlamentar ales in mai 2014, mandat care ii expira anul viitor. Este membru al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala. Daniel Buda si-a anuntat recent, pe 28 septembrie, candidatura pentru un nou mandat de europarlamentar.
Daniel Buda a fost deputat de Cluj in legislatura 2004-2008, iar in 2008 a fost reales deputat, ocupând functia de presedinte al Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputatilor pana in 2012.
În perioada iunie-decembrie 2004 a fost consilier în cadrul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.
Daniel Buda este din 2007 notar public, iar din 2005 ocupa functia de lector universitar la Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, Cluj-Napoca.
În perioada 1998 – 2007 a fost avocat în cadrul Baroului de avocati Cluj. În anul 2006 a obtinut titlul de Doctor în Filosofie al Universitatii Babes-Bolyai.
Este absolvent al Facultatii de Drept, Universitatea Babes Bolyai (2007) si al Facultatii de Zootehnie din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Cluj (1994).