Fermierii români au nevoie de ajutorul Comisiei Europene, pentru a putea face față situației în care costurile de producție sunt mai mari decât prețul la care își vând recolta. Acesta este mesajul transmis comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wjciechowski, de către europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda, în cadrul dezbaterii „Asigurarea disponibilității și a unor prețuri abordabile ale îngrășămintelor”, desfășurate la Parlamentul European.
Cauzele acestei situații sunt creșterea cu aproape 150% a prețului îngrășămintelor și afluxul de cereale ucrainene ieftine, care au inundat piața europeană. Soluția pe termen scurt propusă de europarlamentarii liberali constă în oferirea de către Comisie a unui sprijin financiar țintit către fermierii cu țările de la marginea UE. Pe termen lung, cei doi au cerut comisarului european să întocmească trei planuri: pentru dezvoltarea producției de îngrășăminte pe teritoriul UE, pentru stimularea îngrășămintelor alternative (organice, natura ori obținute pe bază de energie regenerabilă) și pentru implementarea de tehnici de ameliorare a plantelor în scopul creșterii randamentului culturilor.
Dan Motreanu și Daniel Buda au avertizat că lipsa de reacție a Comisiei poate duce la falimentul generalizat al acestei ramuri economice și la periclitarea securității alimentare a continentului. Săptămâna trecută, cei doi europarlamentari români au trimis președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care îi semnalau aceste probleme.
“Accesul la fertilizanți a reprezentat o problemă încă dinaintea războiului pentru fermierii europeni, dar cu atât mai mult pentru cei din Est, care au subvenții mai mici. Dependența de gazul rusesc dar și de îngrășămintele chimice din Rusia și Belarus, generează în prezent dificultăți in ceea ce privește securitatea alimentară. Am pus accentul pe acest aspect în intervenția mea din cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Se estimează că cel puțin între 30-50% din recoltele culturilor la nivel global sunt atribuite aplicării îngrășămintelor, iar potrivit studiilor de specialitate nu putem hrăni în prezent populația lumii fără fertilizanți.
Astăzi, în statele din proximitatea războiului cu Ucraina – România, Bulgaria, Polonia,Ungaria sau Republica Moldova – producțiile agricole sunt vândute la prețuri mult sub cele de cost, iar lipsa îngrășămintelor îi duce în pragul falimentului. Avem astfel nevoie de soluții urgente: fermierii trebuie să aibă acces la energie electrică, gaze naturale, îngrășăminte la prețuri accesibile, dar și de adoptarea rapidă a legislației în materie de noi tehnici de ameliorare a plantelor pentru a crește randamentul culturilor.
Mesajul meu către Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a fost unul clar: <Apreciem planul Comisiei în materie de fertilizanți însă poate oare să înțeleagă Comisia Europeană că fermierii au nevoie ACUM de resurse financiare care să le fie puse la dispoziție pentru a face față acestei situații de criză?!> Poate oare să înțeleagă Comisia Europeană că fermierii au nevoie de bani, nu doar din rezerva de criză a PAC ci au nevoie de surse financiare alternative din afara PAC?!”, a fost mesajul sălăjeanului Daniel Buda, europarlamentar PNL.